Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu

Onkruid in gazon

Onkruid in je gazon is bijna onvermijdelijk. Klaver in het gazon, paardenbloemen, boterbloemen, madeliefjes maar ook ander onkruid groeit graag in gras. Hoewel onkruid mooi kan staan, zien veel mensen liever een grasmat zonder onkruid.  In dit artikel leggen we uit hoe je onkruid in je gazon herkent, wat de oorzaken zijn en hoe je het voorkomt. Ook geven we je tips voor het bestrijden van onkruid.

Onkruid in je gazon is bijna onvermijdelijk. Klaver in het gazon, paardenbloemen, boterbloemen, madeliefjes maar ook ander onkruid groeit graag in gras. Hoewel onkruid mooi kan staan, zien veel mensen liever een grasmat zonder onkruid.  In dit artikel leggen we uit hoe je onkruid in je gazon herkent, wat de oorzaken zijn en hoe je het voorkomt. Ook geven we je tips voor het bestrijden van onkruid.

Bekijk alle onkruidbestrijding
onkruid wieden met gele handschoenen
Ga snel naar

Hoe ontstaat onkruid in je gazon?

Onkruid in je gazon kan verschillende oorzaken hebben. Voordat je het kunt bestrijden, is het belangrijk om te weten hoe onkruid ontstaat. Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen van onkruid in je gras:

Weinig tot geen voeding of bemesting

Als je gras niet genoeg voedingsstoffen krijgt, wordt het zwak en groeit er sneller onkruid. Daarom is het slim om drie keer per jaar je gazon te voeden met gazonmest. Zo blijft je gras gezond en sterk.

 

Te kort gemaaid gras

Onkruid houdt van te kort gemaaid gras. Ze kunnen dan namelijk makkelijk door de korte grassprieten klimmen om bij het zonlicht te komen en te groeien. Maai het gras daarom niet korter dan 4 cm.

 

Te veel schaduw

Als je gazon niet genoeg zonlicht krijgt door bomen of gebouwen in de buurt, groeit onkruid sneller. Vooral mos houdt van schaduwrijke plekken.

 

Te veel water

Onkruid groeit extra snel in een nat gazon. Dit gebeurt als je te veel water geeft aan je gazon, bij zware regen of als het water niet goed kan weglopen.

Gazon onderhoud is dus erg belangrijk om onkruid in het gras te voorkomen.

Herken verschillende soorten onkruid

De verschillende soorten onkruid in je gras, hebben allemaal een andere oorzaak. Als je het type onkruid weet te herkennen, kun je dus zien wat er mis is met je grasmat.

Klaver in het gazon

Klaver in het gazon

Zie je vooral klaver in je gazon? Dan is de kans groot dat je gras te weinig voedingsstoffen krijgt. Vooral te weinig stikstof is een oorzaak van klavers in het gras.

mos in het gazon

Mos in het gazon

Mos in het gazon herken je aan de vele kleine plantjes die dicht bij elkaar groeien. Mos onstaat als er teveel schaduw valt op de grasmat, de grond onder het gazon te zuur is of het gras te kort wordt gemaaid.

Madeliefjes in het gazon

Madeliefjes in het gazon

Madeliefjes herken je aan het witte bloemetje met gele binnenkant en ontstaat vaak door een uitgeputte bodem. Het verwijderen van deze bloem is lastig, omdat een madeliefje zich snel vermeerdert. Voorkomen is bij een madeliefje dus beter dan genezen!

Paardenbloem in het gazon

Paardenbloem in het gazon

Een grasmat vol paardenbloemen ontstaat vooral door zaadjes die door de wind worden verspreid. Zorg dus dat je paardenbloemen (met de hele wortel!) verwijdert voordat hij verandert in een bol met pluisjes. Zo voorkom je dat de zaadjes door je hele tuin verspreiden.

Boterbloem in het gazon

Boterbloem in het gazon

De boterbloem is een geel bloemetje die je gazon een zomers kleurtje geeft. Je herkent dit bloemetje aan de goudgele kleur en de behaarde bloemsteel. De boterbloem groeit graag op een grond met kalk tekort. De kruipende boterbloem ziet er hetzelfde uit, maar heeft langere uitlopers.

Wanneer bestrijd je onkruid?

De ideale tijd om onkruid te bestrijden is vroeg in het voorjaar, vanaf begin maart of aan het begin van de zomer. Dan is de grond meestal vochtiger en groeit het onkruid het snelst. Als je vroeg begint met het bestrijden van onkruid, voorkom je dat het de kans krijgt om te bloeien en zich verder te verspreiden over je gazon.

Zo verwijder je onkruid uit je gazon

Natuurlijk is het beter om te voorkomen dan te genezen. Maar als je al te maken hebt met onkruid, is het handig om te weten hoe je het uit je gazon kunt verwijderen. Wij laten je zien hoe je dat op drie verschillende manieren aanpakt.

onkruidsteker

Handmatig wieden

Handmatig wieden is misschien niet het leukste klusje, maar wel effectief en vriendelijk voor je andere planten. Als je een klein gazon hebt of maar weinig onkruid, verwijder je het onkruid gemakkelijk met de hand. Gebruik tuinhandschoenen en zorg ervoor dat je de hele wortels van de planten eruit haalt. Zo voorkom je dat het onkruid snel weer terugkomt.

Voor diepgewortelde onkruiden, zoals weegbree, is een onkruidsteker handig. Met dit gereedschap kun je het onkruid inclusief de wortels uit de grond halen zonder al te veel moeite.

Bekijk alle onkruidstekers
bestrijdingsmiddel onkruid

Onkruidverdelgers

Wil je liever niet met de hand wieden? Gebruik dan een onkruidverdelger. Bij ons vind je verschillende bestrijdingsmiddelen die geschikt zijn voor je gazon, waardoor je binnen no-time weer geniet van een onkruidvrije grasmat. Kies altijd het bestrijdingsmiddel dat past bij het onkruid dat je wilt bestrijden en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op. Sommige onkruidverdelgers bevatten ook gazonmest, waardoor je grasveld sneller herstelt en nieuw onkruid minder kans krijgt.

verticuteerhark

Verticuteren

Als je te maken hebt met veel mos in je gazon, kan verticuteren helpen. Hiermee haal je niet alleen mos weg, maar ook dode grassprieten en ander onkruid. Zo krijgen de wortels van het gras meer lucht, water en voedingsstoffen, wat zorgt voor een gezondere groei van het gras.

Bestrijd onkruid in jouw gazon

Klaar om het onkruid te lijf te gaan? Bekijk al onze onkruidbestrijdingsmiddelen speciaal voor het gazon.

Het onkruid is verwijderd, wat nu?

Nadat je het onkruid uit het gazon hebt verwijderd, zie je kale plekken in je grasmat. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door extra aandacht aan je gazon te besteden. Zaai de kale plekken opnieuw in met zaad om gras te herstellen en geef je gazon extra voeding met gazonmest. Voor je het weet heb je weer een stralend groen gazon!

Onkruid in het gras voorkomen

Nu je het onkruid uit je tuin hebt verwijderd, wil je dit graag zo houden. Helemaal voorkomen dat er onkruid in het gazon komt, lukt niet. Zo worden zaadjes van onkruid namelijk door wind en vogels verspreid. Gelukkig kun je nog genoeg doen om het onkruid zoveel mogelijk te beperken.

Gazon-onderhoud-mos

Goede ligging van je gazon

Onkruid zoals mos houdt van schaduwrijke plekken. Kies voor je gazon dus altijd een plek met niet te veel schaduw. Op die manier voorkom je dat het de ideale plek is voor onkruid. Heb je alleen maar ruimte in de schaduw? Kies dan voor graszaad dat geschikt is voor schaduwplekken.

Naar klustip gras zaaien
Gazon onderhoud sproeien

Geef (niet te veel) water

Gras heeft net als andere tuinplanten water nodig. Sproei je gazon dus regelmatig. Maar let er ook op dat je gazon niet te nat wordt. En voorkom dat er plassen regenwater blijven liggen. Dit doe je door te zorgen voor een goede afwatering.

bemesten

Bemest je gazon regelmatig

Een gebrek aan voedingsstoffen, is dé perfecte kans voor onkruid in je gazon. Voorkom onkruid dus door je grasmat regelmatig te bemesten. Welke mest je het beste kan gebruiken en hoe vaak je moet bemesten, lees je in ons advies.

Gazon-onderhoud-maaien

Maai regelmatig en niet te kort

Je grasmat regelmatig maaien zorgt voor een sterker en dikker gazon. Vooral in de zomer - wanneer het gras hard groeit - is regelmatig maaien belangrijk. Maai het gras vóór de winter de laatste keer niet korter dan 4 cm. Hiermee voorkom je dat onkruid, zoals mos een kans krijgt om door te komen.

Veelgestelde vragen

Meer over gazon onderhoud

Gazon onderhoud

klustip

Gazon onderhoud

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten