Zelf gras zaaien? Zo leg jij een gazon aan.

Gras zaaien is belangrijk om een gezond, dicht en groen gazon te krijgen. Wij vertellen je hoe en wanneer jij dit moet doen. Zo geniet je snel van een stralend gazon!

Gras zaaien is belangrijk om een gezond, dicht en groen gazon te krijgen. Wij vertellen je hoe en wanneer jij dit moet doen. Zo geniet je snel van een stralend gazon!

gras zaaien
Ga snel naar

Waarom moet ik het gras zaaien?

Gras zaaien is een onderdeel van gazon onderhoud en belangrijk om een gezond, dicht en groen gazon te krijgen. Wij zetten een paar voordelen van gras zaaien voor jou op een rijtje.

Opvulling van kale plekken

Graszaad helpt bij het opvullen van kale plekken in je gazon, waardoor het er gelijkmatiger en mooier uitziet.

 

Nieuwe aanplant

Als je een nieuw gazon wilt aanleggen of delen ervan wilt vernieuwen, is zaaien de beste manier om dit te doen.

Onkruidbestrijding

Een dichtbegroeid gazon vermindert de kans op onkruidgroei, omdat het gras de concurrentie aangaat met onkruidzaadjes.

 

Grassterkte

Een goed onderhouden grasmat is beter bestand tegen ziekten, droogte en plagen. Door regelmatig gras te zaaien en te onderhouden, behoud je de gezondheid en kracht van je gazon.

Gras inzaaien en gras bijzaaien: wat is het verschil?

Gras inzaaien is het beginnen van een nieuw grasveld, terwijl gras bijzaaien draait om het opknappen of verbeteren van een al bestaand gazon.

gras inzaaien

Gras inzaaien

Gras inzaaien betekent simpelweg het starten van een nieuw grasveld. Je begint met kale grond, zaait graszaad en zorgt ervoor dat het gras goed groeit totdat het een compleet gazon vormt.

gras bijzaaien

Gras bijzaaien

Gras bijzaaien doe je op een bestaand gazon om kale plekken op te vullen of om de dichtheid van het gras te verbeteren. Je voegt extra graszaad toe op specifieke plekken die extra aandacht nodig hebben. Soms gebeurt het namelijk dat het gras beschadigd raakt door veel voetverkeer, ziekten, te kort maaien of na het verticuteren.

Welk graszaad heb ik nodig?

Elk soort gazon heeft ander gras nodig. Of je nou een mooi gazon wil dat niet veel belopen wordt, een gazon voor veel spelende kinderen en huisdieren, een schaduwrijk gazon, of kale plekken wil opvullen; er is altijd een geschikte oplossing met het juiste graszaad.

graszaad siergazon

Siergazon

Dit graszaad is voor gazons die er vooral mooi uit moeten zien en niet veel belopen worden. Het gras levert een levendig groene grasmat die geschikt is om kort te maaien.

Naar graszaad voor siergazons
graszaad speelgazon

Speelgazon

Heb je kinderen of huisdieren die vaak op het gras spelen? Dan is graszaad voor een speelgazon de beste keuze. Dit graszaad bevat sterke grassoorten, zoals Engels raaigras, veldbeemd en roodzwenk. Samen maken ze een stevig grasveld dat goed bestand is tegen veel lopen en intensief gebruik.

graszaad schaduwgazon

Schaduwgazon

Als jouw gazon voornamelijk in de schaduw ligt en minder dan vier uur per dag zonlicht krijgt, is schaduwgras de beste keuze. Deze graszaden bevatten meestal grassoorten zoals roodzwenkgras en struisgras. Ze groeien goed, zelfs als er niet zoveel zonlicht is en ze zijn beter bestand tegen schaduw.

graszaad herstelgazon

Herstelgazon

Heb je kale plekken in je gazon? Kies dan voor herstelgras. Herstelgras bevat voornamelijk Engels raaigras, dat snel ontkiemt en goed bestand is tegen betreding. Binnen enkele weken na het zaaien van herstelgras geniet je weer van een mooi gazon.

Alles om je gras te zaaien

 

Naar alle graszaden

Wanneer kan ik het gras zaaien?

Je kunt gras eigenlijk het hele jaar door zaaien, zolang de bodemtemperatuur minstens 10 graden Celsius is. Maar het is ook belangrijk dat de grond vochtig genoeg is voor het graszaad om te ontkiemen. Daarom zijn het voorjaar en het begin van de herfst de beste momenten om gras te zaaien.

 

Zaaien in het voorjaar

In het voorjaar begint het zaaiseizoen. De temperatuur stijgt en het is vaak vochtig, wat goed is voor het ontkiemingsproces. Maar let wel op dat in het vroege voorjaar het soms nog te koud is om gras te zaaien. Zelfs als het buiten een paar dagen zo'n 10 graden is, kan de bodemtemperatuur nog te laag zijn. Een lage bodemtemperatuur beschadigt de kiemende zaden en zorgt ervoor dat de grasplantjes niet goed groeien. Daarom is het slim om wat later in het voorjaar te zaaien, bijvoorbeeld in april of mei.

 

Zaaien in het najaar

Het najaar is vaak de beste tijd om gras te zaaien. In september en oktober wordt het buiten wat koeler, maar de grond blijft warm door de zomerwarmte die er nog in zit. Als het dan ook nog regenachtig is, zijn dat ideale omstandigheden voor het graszaad om te groeien. Of je nu een nieuw grasveld wilt inzaaien of een bestaand grasveld wilt bijzaaien, dit is een prima moment om dat te doen.

grasmat

Graszoden of gras zaaien?

Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan heb je de keuze tussen het aanleggen van graszoden (ook wel grasmatten genoemd) en het inzaaien van graszaad. Welke optie je kiest hangt af van je voorkeuren, budget en de omstandigheden van je tuin.

  • Direct resultaat vs. langere wachttijd: graszoden geven direct een groen gazon, terwijl graszaad wat tijd nodig heeft om te ontkiemen en te groeien voordat je een volledig gazon hebt.

  • Prijs: graszaad is over het algemeen een stuk goedkoper dan graszoden. Als je een beperkt budget hebt of een groot gazon wilt aanleggen, kan graszaad een betere optie zijn.

  • Houdbaarheid: graszaad blijft lang goed, vooral als je het bewaart op een koele, donkere plek. In zo'n omgeving kan graszaad wel tot drie jaar meegaan. Zo kun je altijd snel en makkelijk bijzaaien als er kale plekken ontstaan.

  • Seizoensgebondenheid: Graszoden kun je het hele jaar door leggen, terwijl graszaad meestal het beste groeit wanneer het wordt gezaaid in het voorjaar of de herfst.

 

Gras zaaien in 5 stappen

Stap 1: voorbereiding van de grond

Een goede ondergrond is belangrijk voor een prachtig gazon. Het laat water gemakkelijker door de grond stromen en zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof in de aarde komt. Spit de grond waar je gaat zaaien tot zo'n 20 tot 30 cm diep met een spade en haal al het onkruid eruit, inclusief de wortels. Als je wilt, kun je gazongrond door de bovenlaag werken. Zo zorg je voor een betere kieming en wortelontwikkeling. Maak daarna de grond glad door te harken, zodat het gras overal gelijkmatig kan groeien.

 

Stap 2: graszaad verdelen en strooien

Verdeel het graszaad gelijkmatig over het hele gazon. Je kunt een strooiwagen gebruiken of het zaad met je handen verspreiden. Zaai eerst de buitenranden van het gazon. Zaai hierna één keer over de lengte en één keer over de breedte van het gazon.

 

Stap 3: graszaad inharken

Gebruik een hark om het graszaad voorzichtig in de grond te harken. Op deze manier voorkom je dat het wegspoelt door regen of wegwaait door de wind. Let er wel op dat je niet te diep harkt, maar slechts tussen de 0,5 en 1 cm diep, anders zal het zaad niet goed ontkiemen.

Stap 4: graszaad lichtjes aandrukken

Druk het graszaad lichtjes aan door erover te lopen of er met een tuinwals overheen te gaan.

 

Stap 5: besproeien

Als er binnen 24 uur geen regen valt, geef dan het gazon een lichte besproeiing. Het is belangrijk dat de grond na het zaaien gedurende de eerste 2 tot 4 weken vochtig blijft. Dit doe je door voorzichtig en gelijkmatig te sproeien. Je wilt niet dat de bovenste laag van de grond uitdroogt, want dan mislukt de kieming of sterven de jonge grasplantjes af.

Dit heb je nodig om het gras te zaaien

Onderhoud na gras zaaien

Klaar met zaaien? Dan is het nu tijd om vooral geduldig te zijn. Het duurt meestal twee tot vier weken voordat de zaadjes beginnen te groeien. Tijdens deze periode is het slim om niet over het gazon te lopen, omdat je daarmee schade aanricht.

Ook is het belangrijk om het gras goed te verzorgen. Dat betekent dat je het gazon drie keer per jaar moet bemesten en twee keer per jaar moet bekalken. Wacht met het verticuteren tot het gras minstens 1 jaar oud is. Op deze manier voorkom je schade aan het jonge gras. En de eerste keer maaien doe je pas als het gras minstens 10 centimeter lang is.

Veelgestelde vragen

Meer over gazon onderhoud

Gazon bemesten

klustip

Gazon bemesten

Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu
NaN

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2025 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten