Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu

Gazon bemesten

Een stralend groen gazon is de droom van iedere tuinliefhebber. Wist je dat het bemesten van je gras hier een essentiële rol bij speelt? Niet alleen geef je de voedingsstoffen die je gazon nodig heeft, ook voorkom je onkruid. In dit artikel leggen we je uit wanneer en hoe vaak je het gras moet bemesten. En we laten je zien hoe dit het beste doet.

Een stralend groen gazon is de droom van iedere tuinliefhebber. Wist je dat het bemesten van je gras hier een essentiële rol bij speelt? Niet alleen geef je de voedingsstoffen die je gazon nodig heeft, ook voorkom je onkruid. In dit artikel leggen we je uit wanneer en hoe vaak je het gras moet bemesten. En we laten je zien hoe dit het beste doet.

Bekijk alle meststoffen
gazon bemesten met handschoenen
Ga snel naar

Wat is gazon bemesten?

Het bemesten van je gazon betekent dat je speciale voeding aan je gras geeft, zodat het sterker, gezonder en mooier wordt. Gras heeft bepaalde voedingsstoffen nodig, zoals stikstof, fosfor en kalium, om goed te groeien. Als een van deze stoffen ontbreekt, kan dit leiden tot slechte groei of zelfs verkleuring van het gras. Ook maakt een tekort het gras vatbaarder voor ziekten en plagen, wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Waarom bemesten belangrijk is voor je gazon

Het regelmatig bemesten van je gazon is belangrijk voor een gezond grasveld. Een gazon dat de juiste voedingsstoffen krijgt, groeit beter en herstelt zich sneller na beschadigingen door bijvoorbeeld grasmaaien. Ook wordt het gras sterker door bemesting. Daardoor krijgt onkruid minder kans om te groeien en zich te verspreiden. Wij zetten een paar voordelen voor je op een rijtje.

Vollere groei en groene kleur

Een goed bemest gazon groeit gezonder en dichter, waardoor het beter bestand is tegen ziekten, onkruid en droogte. Ook verbeter je de kleur en uitstraling van het gras. Hierdoor ziet je grasveld er groener en mooier uit. En verkleurt het minder snel in drogere periodes.

 

Betere weerstand

Een bemest gazon is beter bestand tegen stressfactoren zoals droogte, hitte, vorst en betreding. Hierdoor blijft het gras gedurende het hele seizoen gezond en veerkrachtig.

 

Verbetert de bodemstructuur

De wortels van het gras worden onder de grond sterker. En als de wortels sterker zijn, groeit het gras boven de grond beter.

 

Minder snel verticuteren

Als je je gazon goed bemest, hoef je minder vaak te verticuteren. Want een goed bemest gazon krijgt minder snel last van mos. Het gras groeit dichter, vooral in de winter, waardoor er minder kans is op mosvorming.

 

Al met al zijn er dus tal van voordelen verbonden aan het bemesten van je tuin en is regelmatig gazon onderhoud belangrijk.

Wanneer bemest je je gazon?

Wij raden aan om je gazon drie keer per jaar te bemesten. De beste periodes hiervoor zijn het voorjaar (maart/april), de zomer (juni/juli) en het najaar (september/oktober).

gras lente

Voorjaar

In het voorjaar bemest je het gazon om het te laten herstellen na de winter. Het gras wordt wakker uit z'n winterslaap en heeft dan extra voeding nodig. Nu het warmer wordt en het gras in de groeifase zit, is dit het beste moment om te bemesten. Hierdoor groeit je gras snel weer aan en krijgt het een mooie groene kleur. Het liefst bemest je in maart of april.

grasmat zomer

Zomer

Tijdens de zomer geef je je gazon een tweede mestgift, omdat de voeding dan verbruikt is. Dat doe je meestal tussen juni en juli. Zo kan het gras mooi dicht en sterk doorgroeien, zelfs in de drogere periodes en bij intensiever gebruik van het gazon. Op die manier kun je de rest van de zomer volop genieten van een prachtige grasmat!

gras herfst

Najaar

Geef je gazon in het najaar nog een laatste voeding, meestal tussen september en oktober. Dit helpt bij het ontwikkelen van een sterke wortelstructuur, waardoor het gras beter bestand is tegen vorstschade en gebrek aan zonlicht. Zo is je gazon goed voorbereid om de winter door te komen.

Gazon mest-schema

Periode

Maand

Waarom bemesten?

Voorjaar

maart / april

Voor een goede start na de winter en een prachtige, groene kleur van het gras.

Zomer

juni / juli

Voor een sterk en dicht grasveld, zelfs tijdens drogere periodes en wanneer je het gazon veel gebruikt.

Najaar

september / oktober

Voor een sterke wortelstructuur, waarmee je het gazon winterklaar maakt.

De beste weersomstandigheden om je gras te bemesten

Voor je begint met bemesten, is het verstandig om het weer te checken. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om te bemesten als de zon fel schijnt of tijdens een regenbui. Hieronder leggen we uit wanneer je beter even kunt wachten met bemesten. En wanneer je dit wél kunt doen.

icoon droogte

Bemesten in de volle zon

Het is beter om niet te bemesten in de volle zon, omdat de hitte van de zon de meststoffen kan verbranden voordat ze in de bodem trekken. Dit kan leiden tot schade aan het gras en ongelijkmatige groei. Het is daarom verstandiger om te bemesten tijdens koelere uren van de dag, zoals 's ochtends vroeg of laat in de namiddag, wanneer de zon minder intens is.

icoon regen

Bemesten bij regen

Het is geen goed idee om te bemesten als het regent, omdat de regen de meststoffen wegspoelt voordat het gras ze kan opnemen. Daardoor bereiken de meststoffen niet de wortels van het gras. Bemest daarom bij droog weer, zodat het gras de meststoffen goed kan opnemen.

Icoon wind

Bemesten bij wind

Bemest je gazon niet als het waait. De wind kan namelijk de mestkorrels verspreiden naar plekken waar ze niet thuishoren, zoals op de oprit, stoep of in bloembedden. Daarom is het verstandiger om te bemesten op een dag waarop het niet hard waait, zodat je de mest gelijkmatig en efficiënt verspreidt.

Mest voor je gazon

Aan de slag met het bemesten van je gazon? Bekijk dan al onze meststoffen. Op de verpakking staat vaak aangegeven voor hoeveel vierkante meter mest er in zit. Zo kies je altijd de juiste hoeveelheid!

Bekijk alle meststoffen

Zo bemest je je gazon

Voorbereiding

Voordat je begint met bemesten, is het slim om de zuurgraad van de bodem te testen. Dit doe je gemakkelijk met een pH-bodemtest. Is de bodem te zuur? Bekalk dan eerst het gazon voordat je gaat bemesten. Kalk heeft een neutraliserende werking, waardoor de zuurgraad van de bodem op een goed niveau blijft. Ook neemt het gras dan beter voedingsstoffen op.

Een pH-waarde van 5,5 - 6,5 is ideaal. Een zure grond heeft een pH-waarde tussen de 4 en 6. En een pH-waarde hoger dan 7 betekent een kalkrijke grond. In dat geval strooi je turf om de grond te verzuren. Er bestaat ook gazonmest met kalk. Handig, want zo hoef je kalk niet apart te strooien.

Klaar om aan de slag te gaan? Zo bemest je het gras!

 

Stap 1: verwijder onkruid

Verwijder al het onkruid voordat je begint met het bemesten van je gras. Gebruik hiervoor geschikt gereedschap, zoals een onkruidsteker of een verticuteerhark, om je gazon zo min mogelijk te beschadigen.

 

Stap 2: bemest het gras

Reken in het voorjaar en najaar 200 gram mest per m2. In de zomer is 100 gram per m2 voldoende. Reken uit hoeveel mest je nodig hebt en weeg dit af. Verdeel daarna de mest gelijkmatig over het gras. Strooi een deel in de lengte van het gazon en het andere deel dwars daarop. Heb je een groot gazon? Gebruik dan een strooiwagen en strooi zoveel mogelijk in lange, rechte banen over het gras.

‌Let op: heb je kalk apart gestrooid? Wacht dan ongeveer 3 weken voordat je begint met bemesten.

 

Stap 3: besproei je gazon

Klaar met bemesten? Dan is het belangrijk om het gazon gelijk te besproeien als er binnen 24 uur geen regen valt. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen in de grond. Eventueel kan je na 30 minuten nog een keer besproeien. Let op: de eerste 24 uur na het bemesten van het gras mag je er niet op lopen.

 

Dit heb je nodig om het gazon te bemesten

De beste mestverdeling

Het is belangrijk om de meststof gelijkmatig over het hele gazon te strooien, zodat alle delen van het gras evenveel voeding krijgen. Als je het niet gelijkmatig verdeelt, kan een deel van het gazon te veel voeding krijgen en een ander deel te weinig.

 

Gevolg

Te weinig mest

Het gazon krijgt te weinig voeding om mooi groen en sterk te worden.

Teveel mest

Het gazon kan verbranden, verkleuren en kale plekken vertonen.

Mest niet gelijkmatig verspreid

Het gras kan er ongelijk uit zien, met betere groei op sommige plekken dan op andere.

 

verticuteerhark

Bemesten na verticuteren

Een belangrijk onderdeel van gazon onderhoud is verticuteren. Hiermee verwijder je de viltlaag, bestaande uit mos, afgestorven gras en onkruid, die zich op je gazon vormt. Als je dit niet doet, kan er een te dikke viltlaag ontstaan die het gras verstikt en de groei belemmert. Met een verticuurhark of -machine kun je deze laag weghalen. Het kan even schrikken zijn als je daarna naar je gazon kijkt, want het kan er kaal en beschadigd uitzien. Daarom is het belangrijk om na het verticuteren mest te strooien. Zo krijgt je gazon genoeg voeding om snel te herstellen.

Naar klustip verticuteren

Herstel kale plekken

Tip 1

Last van kale plekken in het gazon? Gebruik dan wat grazaad herstel voordat je kalk en voeding strooit. Hiermee groeit de grasmat snel weer dicht en krijgt onkruid geen kans om die plekken over te nemen.

Maak een vlakverdeling

Tip 2

Verdeel je gazon in denkbeeldige vakken, alsof je een soort rooster tekent. Zo werk je stap voor stap en sla je geen stukken gras over tijdens het bemesten.

Volgende tip

Veelgestelde vragen

Meer over gazon onderhoud

Gazon onderhoud

klustip

Gazon onderhoud

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten