Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu

Gazon onderhoud

Houd je gazon gezond en groen met onze tips voor gazon onderhoud! Omdat je niet zomaar een strakke, groene grasmat krijgt, hebben wij een handig gazon onderhoud schema opgesteld. Zo weet je precies wat je moet doen om je gazon te laten stralen. Van verticuteren tot bemesten, met onze tips voor gazon onderhoud ziet jouw gazon er altijd mooi uit!

Houd je gazon gezond en groen met onze tips voor gazon onderhoud! Omdat je niet zomaar een strakke, groene grasmat krijgt, hebben wij een handig gazon onderhoud schema opgesteld. Zo weet je precies wat je moet doen om je gazon te laten stralen. Van verticuteren tot bemesten, met onze tips voor gazon onderhoud ziet jouw gazon er altijd mooi uit!

 

groen grasveld tuin
Ga snel naar

Je gras onderhouden

Om je gazon gezond te houden, kun je verschillende dingen doen. Van verticuteren tot onkruid verwijderen en van maaien tot bemesten. Om te bepalen welke stappen nodig zijn voor jouw gazon, is het goed om te kijken naar de staat van je gazon. Is het jong ingezaaid waardoor het water nodig heeft? Of is je gras beschadigd en heeft het voedingsstoffen nodig? Bekijk de volgende stappen die je kunt ondernemen om je gras te herstellen. Vergeet daarnaast niet om je gazon regelmatig te sproeien, vooral bij droog weer. Het krijgen van een groen en gezond gazon begint bij goed onderhoud.

gazon-onderhoud-verticuteren

Verticuteren

Om de bodem luchtig te houden, moet je je gazon jaarlijks verticuteren. Het is een manier om mos, dode grassen en onkruid uit je gazon te verwijderen. Je verwijdert de harde laag van het gras met een verticuteerhark of -machine. Sla de hark maximaal 5 millimeter in de grond. Zo komt er meer zuurstof en water bij de wortels.

Wanneer? 2x per jaar. Een keer in het voorjaar (februari t/m maart) en 1 keer in het najaar (september t/m oktober)

Naar klustip gras verticuteren
onkruid in tuin verwijderen

Onkruid en mos verwijderen

Onkruid in het gazon moet je regelmatig verwijderen om te voorkomen dat het gaat woekeren. Gebruik goed gereedschap om zeker te weten dat je de hele wortel weghaalt. En zorg ervoor dat je mos nooit zomaar uit het gazon trekt, maar dit bestrijdt met de juiste producten. Wanneer? Onkruid: maart t/m september Mos: februari t/m april + september t/m oktober

Gazon-onderhoud-inzaaien

Inzaaien en bij- of doorzaaien

Een belangrijk onderdeel van gazon onderhoud is het opnieuw in-, bij- of doorzaaien. Zaai kale plekken in het voorjaar opnieuw in met graszaad zodat je gazon vol blijft.

Wanneer? 2x per jaar. Een keer in het voorjaar (maart t/m mei) en 1 keer in het najaar (augustus t/m oktober)

Gazon-onderhoud-maaien

Maaien

Maai het gras regelmatig. Zo houd je je gazon sterk en dik begroeid. Maai het gras vooraf aan de winter de laatste keer niet te kort. Zorg ervoor dat er nog altijd 4 cm gras staat en stel je maaimachine hoger af. Hiermee voorkom je (deels) dat onkruid en mos door komt.

Wanneer? Regelmatig tussen het voorjaar en najaar

gazon bemesten

Bemesten

Een gazon dat de juiste voedingsstoffen krijgt, groeit beter en herstelt zich sneller na beschadigingen door bijvoorbeeld grasmaaien. Je gazon bemesten zorgt ook voor sterker gras, waardoor onkruid minder de kans krijgt om te groeien en te verspreiden. Wanneer? 3 keer per jaar tussen het voorjaar en najaar

sproeier in tuin

Sproeien

Een gazon heeft water nodig voor sterke wortels, vooral in de zomer. Controleer regelmatig of je gazon water nodig heeft. Let op tekenen zoals het doffer worden van het gras en vergeling van het blad. Maar geef niet te veel water en zorg voor een goede afwatering. Doe dit bij voorkeur ook s ’morgens of s ’avonds wanneer de zon niet fel schijnt. Dan verdampt het water minder snel en kan het gras er beter gebruik van maken.

Wanneer? 2 keer per week bij temperaturen > 20 graden.

Gazon onderhouden? Bekijk de video!

In deze video laten we zien hoe je maait, verticuteert, bijzaait, en voedingsstoffen toevoegt. Ontdek handige tips voor het verwijderen van mos en kale plekken, en krijg advies over de juiste verzorging en bewatering. Volg onze stappen en geniet binnenkort van een stralend groen gazon!

Gazon onderhouden? Bekijk de video!

Gazon onderhoudskalender

Het onderhouden van een gazon kan soms best een uitdaging zijn. Met bovenstaande stappen, zorg je ervoor dat jouw gazon er altijd mooi en gezond bij ligt. Maar wanneer moet je welke stap ondernemen? Gelukkig hebben wij een handig gazon onderhoud schema gemaakt. Zo weet je precies wanneer je moet maaien, sproeien, verticuteren en wanneer het tijd is voor het verwijderen van onkruid. Nu hoef je nooit meer te twijfelen welk onderhoud je in welke maand moet plegen. Bekijk ons gazon onderhoud schema en zorg ervoor dat jouw gazon er altijd op zijn best uitziet

Stappen gazon onderhoudskalender

seizoen winter

Kwartaal 1: winter (januari, februari en maart)

Tijdens de winter is je gazon erg kwetsbaar, vooral als het vriest of sneeuwt. Loop daarom niet op bevroren gras om schade te voorkomen. Het is het beste om je gazon in deze periode met rust te laten. Je kunt wel alvast je grasmaaier controleren en klaarmaken voor gebruik als het gras weer begint te groeien. Slijp de messen en check of er geen defecten zijn.

In maart, wanneer het warmer wordt en de bodemtemperatuur stijgt, kun je weer aan de slag met het onderhoud van je gazon:

  • Test de zuurgraad van de bodem. Doe dit met een pH-bodemtest.

  • Is de bodem te zuur? Strooi dan kalk op je gazon.

  • Maai en verticuteer het gras.

  • Bemest het gazon.

seizoen lente

Kwartaal 2: voorjaar (april, mei en juni)

In de lente ontwaakt het gras uit zijn winterslaap en begint het actief te groeien. Dit is het ideale moment om het te maaien. Maai in april het gras eens in de tien dagen en vanaf mei ongeveer twee keer per week. Let er wel op dat je het gras niet te kort maait, tussen de 3 en 4 centimeter.

Het is ook belangrijk om je gazon regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat je diep genoeg water geeft, zodat de wortels goed bereikt worden. Blijf ook alert op onkruid en grijp in indien nodig om verdere verspreiding te voorkomen.

In juni is het ook tijd voor een tweede bemesting, om het gras van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Zo groeit het gras mooi dicht en sterk door, zelfs in de drogere periodes en bij intensiever gebruik van het gazon.

seizoen zomer

Kwartaal 3: zomer (juli, augustus en september)

Tijdens de zomermaanden kan het vaak lang droog zijn. Om ervoor te zorgen dat je gras hier goed tegen kan, kun je de volgende dingen doen:

  • Maai het gras niet te kort. Houd het minstens 4 centimeter lang. Dit helpt het gras beter tegen de hitte van de zomer. Zorg ook dat de messen van de maaier scherp zijn, want botte messen snijden het gras niet goed af en dat kan ziektes en schimmels veroorzaken.

  • Sproei regelmatig. Dit voorkomt dat het gras uitdroogt. Let op de kleur van het gras. Als het er dof en gelig uitziet, geef dan meer water.

In september is het tijd om je gazon klaar te maken voor de herfst:

  • Bemesten. Geef je gras nog een laatste keer mest. Als het droog is, besproei het gras na het bemesten om verbranding te voorkomen.

  • Herstelwerkzaamheden. Maak beschadigingen en kale plekken in het gras weer goed door gras bij te zaaien of nieuwe graszoden neer te leggen. Zo blijft je gazon gezond en groen, zelfs na de zomerse hitte.

seizoen herfst

Kwartaal 4: najaar (oktober, november en december)

In het najaar is het belangrijk om je gazon winterklaar te maken:

  • Opruimen. Verwijder takken, bladeren en ander vuil van je gras met een bladblazer of tuinhark.

  • Verticuteren. In oktober is het tijd om te verticuteren. Hiermee geef je het gras de kans om te herstellen voordat de winter begint. Zo kan je gazon zich goed voorbereiden op de koudere maanden.

  • Laatste maaibeurt. Eind oktober is het moment voor de laatste keer maaien. Als het weer het toelaat, kun je ook in november nog maaien, maar zorg ervoor dat dit gebeurt voordat het gaat vriezen. Laat het gras minimaal 3 cm hoog, zodat het gezond de winter ingaat.

Handig voor gazon onderhoud

Wil je aan de slag met het onderhouden van je gazon? Bekijk dan al onze producten voor jouw gazon.

Gereedschap huren praxis

Verticuteermachine huren

Wil je aan de slag met verticuteren, maar liever geen verticuteermachine aanschaffen? Huur deze dan via onze verhuurservice. Reserveer hem makkelijk online en haal hem op in de winkel.

Huur een verticuteermachine
Tegels leggen met hamer

Laat het maken

Wil je je hele tuin aanpakken en laat je dat liever over aan een professional? Huur dan een van onze erkende hoveniers in via onze laat het maken service.

Vraag een offerte aan

Meer over gazon onderhoud

Tuinplanten water geven: zo doe je dat!

Inspiratie

Tuinplanten water geven: zo doe je dat!

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten