Alles over gras sproeien

Voor een mooi grasveld is het belangrijk om regelmatig water te geven. Maar wanneer en hoe vaak moet dat eigenlijk gebeuren? We leggen uit wat je moet doen, afhankelijk van het weer en de soort grond in je tuin. Ook laten we zien hoe je op de juiste manier je gazon water geeft, of het nu nieuw is of al een tijdje ligt. Zo houd je je gras altijd gezond en groen!

Voor een mooi grasveld is het belangrijk om regelmatig water te geven. Maar wanneer en hoe vaak moet dat eigenlijk gebeuren? We leggen uit wat je moet doen, afhankelijk van het weer en de soort grond in je tuin. Ook laten we zien hoe je op de juiste manier je gazon water geeft, of het nu nieuw is of al een tijdje ligt. Zo houd je je gras altijd gezond en groen!

gras sproeien
Ga snel naar

Waarom moet ik het gras sproeien?

Het is belangrijk om gras water te geven, omdat dit de wortels gezond houdt. Gezonde wortels zorgen ervoor dat het gras sterk blijft en minder snel ziek wordt. In het najaar regent het meestal genoeg, maar in de warmere, drogere periodes krijgt het gras vaak te weinig water. Als het gazon dan niet genoeg water krijgt, kan het geel worden, uitdrogen en uiteindelijk afsterven. Dan gaat onkruid snel groeien. Door regelmatig water geven zorg je ervoor dat je grasmat er altijd mooi en groen bij ligt!

Wanneer en hoe vaak is gazon sproeien nodig?

Zodra de grond droger begint te worden, is het tijd om je gras water te geven. Het kan soms moeilijk zijn om precies te weten wanneer dit nodig is. Een goede richtlijn is om te beginnen met sproeien zodra de temperatuur boven de 15°C komt en het al een week niet heeft geregend. Op dat moment zijn de eerste tekenen van droogte zichtbaar, zoals een doffere kleur en vergeling van het gras. Bij temperaturen tussen de 15°C en 25°C is één keer per week water geven meestal voldoende. Als de temperaturen boven de 25°C uitstijgen, is het verstandig om het gazon twee keer per week water te geven.

Hoe lang moet je het gazon sproeien?

Hoe lang je het gazon moet sproeien, verschilt afhankelijk van de temperatuur en het type grond in je tuin. Als je gazon op kleigrond ligt, droogt de grond niet snel uit, omdat klei water goed vasthoudt. De graswortels kunnen dit water langzaam opnemen, dus hoef je minder lang te sproeien. Maar als je gazon op zandgrond ligt, zakt het water sneller weg. Daarom moet je langer sproeien om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vocht krijgt.

Gazon op kleigrond

Gazon op kleigrond

Kleigrond herken je aan zijn gladde, plakkerige textuur als het nat is en aan de harde structuur als het droog is. Het is vaak wat donkerder van kleur.

Omdat kleigrond goed water vasthoudt, hoef je het niet zo vaak water te geven. Als het tussen de 20ºC en 25ºC is, geef je je gazon ongeveer 30 minuten water. Tussen de 25ºC en 30ºC is 80 minuten genoeg, en bij temperaturen boven de 30ºC moet je 2 uur sproeien om uitdroging te voorkomen.

Gazon op zandgrond

Gazon op zandgrond

Zandgrond herken je aan de korrelige en grove structuur, met zandkorrels die gemakkelijk uit elkaar vallen. Het is lichtbruin tot geelachtig van kleur en meestal lichter dan kleigrond.

Omdat zandgrond water snel doorlaat, moet je het langer water geven. Bij een temperatuur tussen 20ºC en 25ºC is een uur water geven voldoende. Bij zeer hoge temperaturen boven de 30 graden moet je het gazon twee keer per week drie uur water geven. Zo voorkom je uitdroging.

gazon bewateren

Hoeveel water heeft het gazon nodig?

Als er weinig regen valt, heeft je gazon extra water nodig. Te weinig water maakt het gras dof en droog, terwijl te veel water het kan laten verdrinken en rotten. Het is het beste om 10 tot 15 millimeter water per keer te geven. Gebruik een regenmeter in je gazon om dit nauwkeurig te meten. Zo geef je niet te veel of te weinig water en blijft je gazon gezond!

Sproeischema

Temperatuur

Kleigrond

Zandgrond

Hoe vaak sproeien?

Waterhoeveelheid (kleigrond) in mm

Waterhoeveelheid (zandgrond) in mm

<15ºC

15ºC - 20ºC

15 minuten

30 minuten

1x per week

6 mm

10 mm

20ºC - 25ºC

30 minuten

60 minuten

1x per week

9 mm

10 mm

25ºC - 30ºC

80 minuten

120 minuten

2x per week

9 mm

15 mm

>30ºC

120 minuten

180 minuten

2x per week

12 mm

20 mm

Hoe sproei je het gazon?

Je kunt het gras op verschillende manieren water geven, zoals met een tuinslang, sproeier, of druppelsysteem. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

tuinslang

Tuinslang

Je kunt je gras natuurlijk met een tuinslang water geven. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt hoeveel water je geeft en waar het terechtkomt. Zo voorkom je dat het gazon te nat wordt. Maar het kost wel veel tijd, vooral op warme dagen, omdat je soms wel twee of drie uur met de tuinslang in je hand moet blijven staan. Ook is het lastiger om het water gelijkmatig over het gazon te verdelen, waardoor er plassen ontstaan of sommige delen juist droog blijven.

Bekijk alle tuinslangen
zwenksproeier

Tuinsproeier

Een sproeier neemt het werk voor je uit handen door gelijkmatig water over het gazon te verdelen, zonder plasvorming. Deze zijn er in verschillende soorten, zoals zwenk- of cirkelsproeiers, dus kies er een die past bij de grootte en vorm van je gazon. Als je wilt, kun je ook kiezen voor een automatisch sproeisysteem dat op ingestelde tijden het gazon water geeft. Zo heb je er geen omkijken meer naar.

druppelslang

Druppelslang

Een druppelslang is een flexibele slang met kleine gaatjes langs de lengte ervan. Deze gaatjes laten geleidelijk water door, waardoor het water druppelsgewijs op de grond wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet te droog of te nat worden. Handig voor wie het gazon op een slimme en duurzame manier wil bewateren! Je kunt de slang zowel boven als onder de grond gebruiken, afhankelijk van wat jouw tuin nodig heeft.

Makkelijk je tuin bewateren

Nieuw gazon beregenen

Heb je een gloednieuw gazon aangelegd? Dan wil je natuurlijk dat het goed groeit. En daarvoor moet je het regelmatig water geven. We laten je zien hoe je dat het beste doet.

Nieuwe graszoden

Bewater de nieuwe graszoden dagelijks in de eerste twee tot drie weken nadat je ze hebt gelegd. Dit houdt de grond vochtig en helpt het gras om goed te wortelen. Na deze tijd kun je langzaam minder vaak water geven, afhankelijk van hoe het gras groeit en het weer. Blijf ook goed in de eerste zes weken checken of de graszoden niet uitdrogen, vooral als het warm is.

 

Nieuw ingezaaid gras

Een nieuw ingezaaid gazon met graszaad besproei je meerdere keren per dag lichtjes, vooral in de eerste twee tot drie weken na het zaaien. Het doel is om de grond constant vochtig te houden, maar niet te nat. Zo zorg je ervoor dat de net ingezaaide graszaden niet worden weggespoeld, waardoor het gras gelijkmatig groeit.

Sproeien na gazon onderhoud

gazon bemesten

Gras sproeien na bemesten

Een gazon heeft niet alleen water nodig, maar ook voeding. Daarom is het belangrijk om het gazon te bemesten. Met meststoffen geef je het gras voedingingsstoffen. Om de mest gelijkmatig te verdelen, is het slim om het gras direct na het bemesten water te geven. Op die manier kan de grond alle voedingsstoffen van de mest opnemen.

gazon maaien

Gras sproeien na het maaien

Het is niet altijd nodig om direct na het maaien je gras te besproeien. Als je het gras niet te kort maait, is sproeien niet perse nodig, omdat gras goed kan omgaan met uitdroging. Zorg er wel voor dat je gazon in goede conditie is, zonder gele of dode plekken. Het is ook belangrijk om pas te maaien als het gras droog is. Hiermee voorkom je verstopping van de grasmaaier en beschadiging van de messen. Ook wordt nat gras vaak minder mooi afgesneden, waardoor je gazon er niet zo netjes uitziet.

Sproei op de juiste tijd

Tip 1

Geef het liefst 's ochtends vroeg of 's avonds water. Probeer het niet in het midden van de dag te doen wanneer de zon het sterkst is. Want dan verdampt het water snel en kan het gras verbranden.

Geef diep water

Tip 2

Het is beter om het gras af en toe goed en diep water te geven dan vaak een beetje water. Zo groeien de wortels diep en zijn ze beter beschermd tegen droogte.

Let op de symptomen

Tip 3

Houd het gazon in de gaten op tekenen van droogte, zoals verkleuring en slapheid van het gras. Dit geeft aan dat het tijd is om te sproeien.

Pas op voor overbewatering

Tip 4

Geef niet te veel water, want dit kan leiden tot waterverzadiging van de grond, wortelrot en andere problemen. Gebruik een regenmeter om de hoeveelheid water die je gazon ontvangt in de gaten te houden.

Gebruik mulch

Tip 5

Leg mulch rond planten en gras om vocht vast te houden en verdamping te verminderen. Hierdoor hoef je minder vaak water te geven.

Volgende tip

Veelgestelde vragen

Meer over gazon onderhoud

Gazon bemesten

klustip

Gazon bemesten

Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu
NaN

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2025 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten