Waterschade aan laminaat: Zo herken en herstel je het

Waterschade aan je laminaat kan vervelende gevolgen hebben. Denk aan kromtrekkende planken, vlekken of losse naden. Gelukkig kun je met de juiste aanpak de schade beperken en je vloer beschermen. Op deze pagina lees je hoe je waterschade herkent, herstelt en voorkomt. Zo ziet je laminaat er weer als nieuw uit!

Waterschade aan je laminaat kan vervelende gevolgen hebben. Denk aan kromtrekkende planken, vlekken of losse naden. Gelukkig kun je met de juiste aanpak de schade beperken en je vloer beschermen. Op deze pagina lees je hoe je waterschade herkent, herstelt en voorkomt. Zo ziet je laminaat er weer als nieuw uit!

waterschade laminaat
Ga snel naar

Hoe onstaat waterschade aan laminaat?

Laminaat is een populaire vloer, omdat de toplaag goed bestand is tegen kleine hoeveelheden water. Dit is handig, bijvoorbeeld bij een omgevallen glas water.

Waterschade gebeurt meestal als er veel water op de vloer komt. Dit water blijft dan lange tijd liggen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een lekkage, een overstroming van het bad of een kapotte waterleiding.

Wanneer water langere tijd op het laminaat blijft liggen, kan het door de beschermlaag heen dringen en de binnenkant van het laminaat bereiken. De kern van laminaat is vaak gemaakt van samengeperste houtvezels en deze nemen makkelijk water op. Hierdoor ontstaan de volgende problemen:

  • Laminaat zet uit: De planken nemen water op en worden breder, waardoor ze tegen elkaar aan duwen.

  • Laminaat gaat bolstaan of kromtrekken: Door het vocht vervormen de planken en de vloer wordt ongelijk.

  • Beschermlaag beschadigt: De bovenste laag kan loslaten of barsten door het water.

  • Laminaat verkleurt: Door vocht ontstaan donkere vlekken of een doffe uitstraling.

 

Wat te doen bij waterschade aan laminaat?

Heeft je laminaat waterschade door een lekkage? Of is er water dat te lang is blijven liggen? Dan is het belangrijk om snel te handelen.

Hieronder lees je wat je doet om de schade te beperken. Ook lees je of je de vloer kunt herstellen of moet vervangen.

laminaat schoonmaken

Eerste stappen om verdere schade te voorkomen

  1. Maak foto’s van de schade: Dit kan nodig zijn voor je verzekering. Zorg dat je duidelijk laat zien waar het water zit en hoe groot de schade is.

  2. Haal het water meteen weg: Gebruik een doek, dweil of natte stofzuiger. Verwijder het water van het laminaat en de ondervloer. Hoe sneller, hoe beter.

  3. Haal de plinten weg en kijk onder het laminaat: Controleer of er water onder de vloer is gekomen. Als dat zo is, moet je ook de ondervloer droog maken.

  4. Ventileer goed: Open ramen en deuren. Gebruik een ventilator of een luchtontvochtiger om de vloer en de ruimte snel te drogen.

lekkage verwarming

Laminaat herstellen bij kleine schade

Is een klein deel van het laminaat nat geworden? En zien de planken er verder goed uit? Volg dan deze stappen om de vloer te herstellen:

  • Droog de vloer volledig: Zet een ventilator aan of gebruik een luchtontvochtiger. Dit helpt het laminaat en de ondervloer te drogen.

  • Verminder bolling in het laminaat: Zie je een bolling in het laminaat? Leg een vochtige doek over de plek en strijk er voorzichtig overheen met een warm strijkijzer. Dit helpt om het laminaat te laten krimpen en de bolling te verminderen.

  • Klik losse planken terug: Zijn planken losgeraakt? Klik ze voorzichtig weer op hun plek. Als de losse planken in het midden van de vloer liggen, moet je meer vloer loshalen. Daarna moet je het opnieuw leggen.

laminaat leggen

Wanneer moet je laminaat vervangen?

Soms is het niet meer mogelijk om de vloer te redden. In dat geval is het beter om een nieuwe laminaatvloer te leggen.

  • Bij kromgetrokken of gezwollen planken: Als de planken hun vorm kwijt zijn of gebroken zijn, moet je ze vervangen.

  • Een natte ondervloer: Als het water onder het laminaat is gekomen, moet je de ondervloer goed drogen of vervangen voordat je nieuwe planken legt.

Bij ernstige waterschade of een grote lekkage is het verstandig om altijd een professional in te schakelen.

Geen zorgen meer over vocht: Kies voor waterbestendig laminaat!

Wil je waterschade voorkomen? Kies dan voor waterbestendig laminaat!

Dankzij de speciale toplaag dringt vocht niet door in de planken. Perfect voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken. Ontdek ons assortiment waterbestendig laminaat.

laminaat grijs

Preventieve maatregelen tegen waterschade aan laminaat

Wil je waterschade aan je laminaat voorkomen? Met deze tips houd je je vloer in topconditie en voorkom je problemen met vocht.

  1. Controleer je waterleidingen en apparaten: Kijk regelmatig of je leidingen, afvoeren, cv-ketel of wasmachine lekken. Zie je iets verdachts? Repareer het direct.

  2. Ventileer goed: Zorg voor frisse lucht in de ruimte waar je laminaat ligt. Zet ramen en deuren regelmatig open om vocht te verminderen.

  3. Plaats een waterstop of lekbak: Zet een waterstop of lekbak onder je wasmachine of vaatwasser. Zo voorkom je dat water op de vloer terechtkomt bij een lekkage.

  4. Maak je vloer licht vochtig schoon: Gebruik een vochtige doek of een speciale laminaatreiniger. Gebruik niet te veel water, want dat trekt in de naden van het laminaat.

  5. Houd de luchtvochtigheid op peil: Zorg dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60% blijft. Gebruik een luchtontvochtiger als het te vochtig is.

  6. Bescherm je laminaat tegen vocht van planten: Zet plantenpotten op een waterdichte schaal. Dit voorkomt dat vocht of water op het laminaat komt.

 

Bescherm je laminaat: Voorkom waterschade met deze producten

Waterschade laminaat: wat de verzekering wel en niet vergoedt

Of je waterschade aan je laminaat kunt claimen, hangt af van de oorzaak en de voorwaarden van je verzekering. Meestal valt laminaat onder een inboedelverzekering. Deze dekt schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals lekkages of brand.

Meld de schade zo snel mogelijk en probeer deze te beperken. Maak foto’s en bewaar bonnetjes van reparaties als bewijs. Vaak stuurt de verzekeraar een schade-expert om de situatie te beoordelen.

Door snel te handelen en goed bewijs te leveren, vergroot je de kans op een vergoeding. Neem direct contact op met je verzekeraar om je mogelijkheden te bespreken.

Meer over laminaat

Hongaarse punt of visgraat: welke vloer past bij jou?

Inspiratie

Hongaarse punt of visgraat: welke vloer past bij jou?

Waarom kraakt mijn laminaat? Alles wat je moet weten

klustip

Waarom kraakt mijn laminaat? Alles wat je moet weten

Hoe bepaal je de legrichting van je laminaat?

klustip

Hoe bepaal je de legrichting van je laminaat?

Hoeveel laminaat heb je nodig? Berekening en tips

klustip

Hoeveel laminaat heb je nodig? Berekening en tips

Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu
NaN

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten