Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu

Laminaat staat bol? Oorzaken en oplossingen

Staat je laminaat bol? Dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. In deze klustip leggen we uit wat de oorzaken zijn. We vertellen ook wat je kunt doen om het te repareren. Daarnaast geven we handige tips om bolstaand laminaat te voorkomen. Zo ligt je laminaatvloer weer mooi vlak en gaat hij langer mee!

Staat je laminaat bol? Dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. In deze klustip leggen we uit wat de oorzaken zijn. We vertellen ook wat je kunt doen om het te repareren. Daarnaast geven we handige tips om bolstaand laminaat te voorkomen. Zo ligt je laminaatvloer weer mooi vlak en gaat hij langer mee!

 

laminaat lichtbruin
Ga snel naar

Waarom kan laminaat bol gaan staan?

1. Te veel vocht

Laminaat kan opzwellen als er vocht onder de planken komt. Dit gebeurt vaak door gemorste drinken, lekkages of een te hoge luchtvochtigheid in de kamer.

 

2. Te weinig ruimte voor uitzetting

Laminaat heeft ruimte nodig om uit te zetten als de temperatuur of luchtvochtigheid verandert. Als de planken te dicht tegen de muur liggen, kan de vloer omhoog komen. Het is belangrijk om een ruimte van 8 tot 10 mm rond de vloer te laten.

 

3. Slechte ondervloer of verkeerde installatie

Een slechte ondervloer kan ervoor zorgen dat het laminaat niet goed ligt. Ook kan de vloer bol gaan staan als de planken niet goed zijn gelegd.

 

4. Laminaat meteen leggen zonder te laten acclimatiseren

Laminaat moet 48 uur in de kamer liggen voor het leggen. Dit helpt het om zich aan te passen aan de temperatuur en luchtvochtigheid. Als je dit niet doet, kan de vloer na het leggen gaan opzwellen of krimpen.

Stappenplan: Wat te doen als laminaat bol staat

Als je laminaat bol staat, is het belangrijk snel te handelen om verdere schade te voorkomen. Volg dit stappenplan om het probleem aan te pakken:

Stap 1: Zoek de oorzaak

Voordat je de bolling kunt repareren, moet je eerst de oorzaak vinden. Leg een extra plank of een rechte lat op de vloerplanken. Zo kun je zien welke planken omhoog komen.

Heb je de juiste plank gevonden? Kijk dan naar welke muur deze is verschoven. Dit helpt je te bepalen welke plint je moet loshalen.

 

Stap 2: Verwijder de plint

Gebruik een hamer en beitel om de plint te verwijderen. Zet de beitel tussen de muur en de plint. Sla voorzichtig met de hamer op de beitel. Dit helpt om de plint los te maken.

Stap 3: Bepaal de probleemplank

Als je de plint hebt verwijderd, kun je zien welke plank te dicht bij de muur ligt. Gebruik een potlood en een lat om een zaaglijn op de plank te tekenen.

 

Stap 4: Zaag een stukje van de plank

Gebruik een multitool om langs de lijn die je hebt getekend te zagen. Snijd het overtollige stuk hout voorzichtig weg. Zorg ervoor dat je tussen de 8 en 10 mm afstand houdt tot de muren. Zuig daarna het zaagmeel op met een stofzuiger, zodat je werkgebied schoon blijft.

Controleer eerst of je vloer weer mooi vlak ligt. Dit kan een paar dagen duren. Is de bolling verdwenen? Zet dan de plint(en) terug. Zorg ervoor dat je de plint stevig vastmaakt, zodat alles netjes op zijn plek blijft.

Met deze producten verhelp je bolstaand laminaat

Tips om bolstaand laminaat in de toekomst te voorkomen

Niemand wil dat zijn laminaat bol gaat staan en gelukkig kun je dat vaak voorkomen. Hier zijn een paar handige tips:

  1. Geef je laminaat genoeg ruimte Laminaat heeft ruimte nodig om uit te zetten. Zorg ervoor dat je langs de randen van de vloer altijd een opening van 8 tot 10 millimeter laat. Zo kan het laminaat zich aanpassen aan veranderingen in temperatuur en vochtigheid.

  2. Houd rekening met de ondervloer Een goede ondervloer is erg belangrijk. Kies een ondervloer die past bij de ruimte waarin je het laminaat legt. Dit helpt om vochtproblemen en oneffenheden te voorkomen.

  3. Laat het laminaat wennen aan de kamer Laat het laminaat minstens 48 uur in de ruimte liggen voordat je het legt. Zo kan het materiaal wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de kamer. Dit verkleint de kans op uitzetten of krimpen.

 

laminaat leggen

Checklist: Laminaat goed leggen en bolstaan voorkomen

Gebruik deze checklist om je laminaat correct te leggen en problemen te voorkomen:

  • Laat ruimte aan de randen: Zorg ervoor dat er altijd een opening van 8 tot 10 millimeter is. Dit moet langs de randen van de vloer zijn.

  • Kies de juiste ondervloer: Controleer of de ondervloer geschikt is voor jouw ruimte. Zorg ervoor dat het bescherming biedt tegen vocht.

  • Laat het laminaat wennen: Laat de planken minstens 48 uur in de kamer liggen voordat je ze legt.

  • Controleer de luchtvochtigheid: Zorg dat de kamer een normale luchtvochtigheid heeft voordat je begint. Gebruik een hygrometer om makkelijk de luchtvochtigheid te meten.

  • Gebruik afstandsblokjes: Plaats deze blokjes langs de randen tijdens het leggen om de juiste afstand te houden.

  • Leg het laminaat in de juiste richting: Volg onze instructies in het stappenplan laminaat leggen om de planken in de juiste richting te leggen.

  • Controleer tijdens het leggen: Kijk steeds of de planken goed aansluiten en of er geen kieren ontstaan.

 

Meer over laminaat

Vloeren trends 2025

Inspiratie

Vloeren trends 2025

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten