Plinten plaatsen: alles wat je moet weten
Heb je laminaat of vloerbedekking gelegd? Dan is het tijd om de randen mooi af te werken! We laten je in een video zien hoe je hoge en lage plinten plaatst. Ook geven we je op deze pagina handige tips waar je aan moet denken bij het plaatsen van plinten.
Heb je laminaat of vloerbedekking gelegd? Dan is het tijd om de randen mooi af te werken! We laten je in een video zien hoe je hoge en lage plinten plaatst. Ook geven we je op deze pagina handige tips waar je aan moet denken bij het plaatsen van plinten.
Waarom plinten plaatsen?
Met plinten zorg je voor een nette overgang tussen de vloer en de muur. Ze verbergen eventuele kieren of ruimtes, wat de uitstraling van je kamer mooier maakt.
Ze beschermen ook de onderkant van de muur tegen beschadigingen. En extra handig: je kunt kabels achter de plinten wegwerken, zodat je geen losse draden ziet!
Hoge of lage plinten?
Hoge plinten geven je ruimte een stijlvolle, chique look en bieden genoeg ruimte om kabels netjes weg te werken. Een ander voordeel is dat ze de vloer de mogelijkheid geven om vrij te bewegen, zonder problemen.
Lage plinten zijn daarentegen makkelijker te installeren en zorgen voor een simpele, praktische afwerking.
Voordat je plinten gaat plaatsen
Voorbereiding is belangrijk voordat je plinten gaat plaatsen.
Plinten berekenen Meet daarom eerst de randen van de kamer, zodat je weet hoeveel plinten je nodig hebt. Tel je de lengte van alle muren bij elkaar op + 10% voor extra knip- of zaagverlies. In de Praxis Plus app kun je onze rekenhulp vinden.
Plinten lakken Lak je plinten voordat je ze plaatst. Verf ook de achterkant mee zodat er geen vocht in de plint kan komen.
Muur schoonmaken Zorg er vervolgens voor dat de muur schoon en recht is. Een egale muur voorkomt dat er kieren ontstaan tussen de plint en de muur. En een schone muur zorgt ervoor dat de plinten stevig blijven zitten.
Dan ben je nu klaar om de plinten te plaatsen!
Stappen hoge plinten plaatsen
Stap 1. Plinten in verstek zagen
Maak eerst een aantal plinten op maat. Zo weet je zeker dat je overal goed uitkomt. Gebruik hiervoor een afkortzaag voor rechte lijnen en hoeken. Stel de zaag in op 45 graden.
Werk je liever met de hand? Kies dan voor een verstekbak. Hiermee zaag je veilig en precies. Of kies hoekstukken als je niet in verstek wilt zagen.
Let op: Bij iedere klus is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Gebruik daarom als je met elektrische gereedschappen werkt handschoenen en eventueel een veiligheidsbril.
Stap 2. Binnen- en buitenhoek zagen
Plaats de plint tegen de muur en teken af in welke richting het verstek moet komen. Teken bij de buitenhoek ook de achterkant van de plint af. Draai bij het zagen de plank om zodat je het verstek in de juiste richting zaagt.
Stap 3. Hoge plinten bevestigen
Bij hoge plinten breng je een montagekit aan op de achterkant van de plint. Druk hem stevig tegen de muur en laat de plinten goed aansluiten op de volgende plint.
Stappen lage plinten plaatsen
Stap 1. Plakplinten op maat maken
De plakplint op maat maken gaat het makkelijkst met een plintenschaar. Maak eerst een aantal plakplinten op maat voor je ze vastplakt. Zo zie je of je goed uitkomt.
Stap 2. Binnen-en buitenhoek knippen
Knip de plint onder 45 graden. Verwijder de beschermlaag en plak de plint stevig in de hoek. Leg bij de buitenhoeken de plint tegen de laatste geplaatste plint aan. Teken af waar de muur eindigt en knip de plint weer af op 45 graden.
Stap 3. Lage plinten bevestigen
Verwijder de release-liner en leg de geknipte kant van de plint in de hoek. Houd de plint iets boven de vloer, druk hem aan in de hoek en werk langzaam naar het einde terwijl je hem goed op zijn plek houdt.
Alle soorten plinten
Wij hebben niet alleen hoge en lage plinten, maar ook plinten in verschillende kleuren, sierplinten en plinten met kabelgoot. Bekijk alle plinten
Afkortzaag huren
Wil je aan de slag met plinten zagen, maar liever geen afkortzaag kopen? Je kunt deze ook huren via de Boels verhuurservice.
Huur een afkortzaag