Zelf je houten vloer schuren: Stap-voor-stap handleiding
Wil je zelf je houten vloer schuren? Op deze pagina leer je hoe je dat het beste aanpakt. We geven tips over de juiste schuurmachines, welk schuurpapier je nodig hebt en hoe je de vloer het mooiste afwerkt met lak, olie of hardwax. Zo ziet je vloer er weer als nieuw uit!
Wil je zelf je houten vloer schuren? Op deze pagina leer je hoe je dat het beste aanpakt. We geven tips over de juiste schuurmachines, welk schuurpapier je nodig hebt en hoe je de vloer het mooiste afwerkt met lak, olie of hardwax. Zo ziet je vloer er weer als nieuw uit!
Waarom en wanneer moet je een houten vloer schuren?
Redenen voor vloerrenovatie: Krassen, vlekken en verkleuringen
Na een tijdje kan je houten vloer beschadigingen. Denk aan krassen, vlekken of verkleuringen. Dit gebeurt door dagelijks gebruik, vuil of door zonlicht. Als je vloer er niet meer mooi uitziet, kan schuren helpen. Je verwijdert hiermee de oude beschadigde laag en de frisse, onbeschadigde laag hout komt weer tevoorschijn. Dit zorgt ervoor dat de vloer er weer als nieuw uitziet en langer meegaat.
Wanneer is schuren nodig voor een verzorgde houten vloer?
Als je vloer goed verzorgd wordt, hoef je niet vaak te schuren. Toch zijn er momenten waarop schuren nodig is:
Wanneer de afwerking versleten is: Als de lak of olie op de vloer begint te slijten, kan de vloer er dof uit gaan zien. Schuren helpt de oude laag te verwijderen, zodat je een nieuwe laag kunt aanbrengen.
Als er krassen, vlekken of beschadigingen zijn: Soms ontstaan er krassen of vlekken die niet meer verdwijnen met schoonmaken. Schuren haalt deze beschadigingen weg en maakt de vloer weer mooi glad.
Wanneer je de kleur wilt veranderen: Wil je je vloer een nieuwe kleur geven? Dan is schuren nodig om de oude afwerkingslaag te verwijderen, zodat de nieuwe kleur goed hecht.
Welke soorten houten vloeren kun je schuren?
Je kunt in principe drie soorten houten vloeren schuren:
Zachthouten vloeren
Hard houten vloeren
Lamelparket vloeren
Laminaat schuren, kan helaas niet, omdat het gemaakt is van kunststof en geperst hout. Wanneer de toplaag is versleten, rest er niets anders dan het laminaat te vervangen.
Zachthouten vloeren schuren: Grenen en vurenhout
Een zachthouten vloer van grenen- of vurenhout is door de open nerfstructuur gevoeliger voor krassen dan een hardhouten vloer. Gebruik een excentrische schuurmachine of een vlakschuurmachine voor een gelijkmatige schuurbeurt. Voor de randen en hoeken is een kantenschuurmachine handig. Werk je liever met een parketschuurmachine? Dat kan, maar let erop dat je gelijkmatig schuurt, omdat de schuurmachine anders snel te diep in het hout komt.
Hardhouten vloeren schuren: Robuuste massieve planken
Een hardhouten vloer bestaat uit stevige, massieve planken en beschadigt minder snel dan een zachthouten vloer. Om de vloer mooi glad te krijgen, gebruik je een parketschuurmachine voor de grote oppervlakken en een kantenschuurmachine voor de randen en hoeken.
Lamelparket schuren: Beperkingen en aandachtspunten
Lamelparket heeft een massief houten toplaag van meestal 4 tot 6 mm en een onderlaag van multiplex of HDF. Je kunt deze vloer maximaal drie keer schuren, omdat daarna de onderlaag zichtbaar wordt. Stel een vloerrenovatie dus niet te lang uit. Hoe dieper de beschadigingen, hoe meer je van de toplaag moet afschuren. Gebruik een parket- en kantenschuurmachine om het lamelparket te schuren.
Stappenplan: Houten vloer schuren als een professional
Stap 1: Voorbereiding – vloer vrijmaken en schoonmaken
Voordat je begint, verzamel je al het benodigde gereedschap, zoals een schuurmachine, schuurpapier, en veiligheidsuitrusting. Controleer de vloer op losse planken of uitstekende spijkers en stofzuig grondig. Plak de plinten en andere oppervlakken af om ze te beschermen tegen stof en olie. Verwijder losse plinten, bijvoorbeeld onder de keuken en maak de vloer helemaal vrij.
Stap 2: Schuren met de juiste korrelgrootte
Huur een boen- /schuurmachine bij ons en begin met grof schuurpapier, zoals korrel 40, om oude olielagen te verwijderen. Werk vervolgens met steeds fijnere korrels, zoals 80 of 120, afhankelijk van de staat van de vloer. Draag altijd een stofmasker, veiligheidsbril en gehoorbescherming. Gebruik een handschuurmachine voor de randen en lastige hoeken en zorg ervoor dat je al het zaagsel grondig opzuigt.
Stap 3: Afwerking – lak, olie of hardwax toepassen
Roer de vloerolie goed door en giet deze in een verfbakje. Begin met het oliën van moeilijk bereikbare hoeken en randen met een kwast. Voor de grote oppervlakken gebruik je een lakroller, waarbij je de banen laat overlappen. Wrijf de olie met oude doeken in de vloer. Laat de eerste laag goed drogen en breng daarna een tweede of derde laag aan volgens de instructies.
Naar stappenplan houten vloer schurenAlles om je houten vloer te schuren en te lakken
Welke schuurmachines zijn geschikt voor jouw houten vloer?
In het bovenstaande stappenplan gebruiken we een boen-/schuurmachine, maar er zijn ook andere schuurmachines die je kunt gebruiken, afhankelijk van het type vloer. Een parketschuurmachine is ideaal voor het renoveren van parket- en houten vloeren. Deze machine is perfect voor het verwijderen van oneffenheden, oude verflagen en het schuren van grote oppervlakken.
Een kantenschuurmachine is onmisbaar voor het schuren van de vloer tot aan de plint en kan ook moeilijk bereikbare plekken bereiken, zoals onder de verwarming of een keukenblok. Het is een uitstekende aanvulling op de parketschuurmachine om de vloer overal goed te schuren.
Hieronder vind je meer informatie over de verschillende schuurmachines.
Te gebruiken als schuurmachine voor planken- en parketvloeren zonder watertank
Geschikt voor het verwerken van was en olie en het opboenen van waslagen
Reinigt ook moeiteloos vinyl-, beton- en tegelvloeren
Prijzen zijn inclusief bijbehorende aandrijfschijf, boenborstel en schrobborstel
Te huur vanaf € 37,60
Schuurpapier kiezen: Juiste korrelgrootte voor houten vloeren
Het kiezen van het juiste schuurpapier is belangrijk voor het beste resultaat bij het schuren van je houten vloer. Werk altijd van een grove naar een fijne korrel om het oppervlak goed voor te bereiden en af te werken. De korrelgrootte wordt aangegeven met een cijfer: hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Hier lees je welk type schuurpapier je nodig hebt en wanneer je het moet gebruiken.
Grove Korrel (P40 / P80) voor oude verflagen en hardnekkig vuil
Begin met grof schuurpapier, zoals korrel P40, als je oude verflagen, vuil of ingedroogde olieresten van de vloer wilt verwijderen. Dit type schuurpapier is sterk en ruw genoeg om hardnekkige lagen weg te schuren. Gebruik het vooral als de vloer veel beschadigingen of verontreinigingen heeft. Na het gebruik van P40 is het belangrijk om door te gaan met een fijnere korrel, bijvoorbeeld P80 om het oppervlak egaal te maken.
Fijne Korrel (P120) voor een glad en afgewerkt resultaat
Sluit het schuurproces af met korrel P120 om de vloer glad en mooi afgewerkt te maken. Dit fijne schuurpapier zorgt ervoor dat het hout strak aanvoelt en klaar is voor een nieuwe olie-, wax- of laklaag. Afhankelijk van de houtsoort en de staat van de vloer kan het nodig zijn om nog fijner schuurpapier te gebruiken. Zorg ervoor dat je altijd zorgvuldig schuurt voor een perfect eindresultaat.
Voorbereiding
Sluit alle kasten en deuren voordat je begint met je houten vloer schuren. Er komt namelijk veel stof vrij. Bescherm jezelf ook tegen het inademen van stof door een stofmasker en veiligheidsbril te dragen.
Schuur in de richting van de houtnerf
Schuur de vloer in de richting van de houtnerf en houd de schuurmachine altijd in beweging. Zo voorkom je beschadigingen in het hout.
Schuur een parketvloer maximaal 3 keer
Houd er rekening mee dat je een parketvloer maximaal drie keer kunt schuren. Daarna is de 4-6 mm dikke toplaag meestal volledig weggeschuurd.
Vloer afwerken: Kies voor lak, olie of hardwax
Met lak of olie bescherm je je houten vloer tegen slijtage en vlekken. Het belangrijkste verschil tussen parketlak en olie is dat lak op het hout blijft liggen, terwijl olie in het hout trekt.
Heb je een vloer die al gelakt is? Na het schuren kun je de vloer lakken én oliën. Zorg er wel voor dat je de oude lak volledig verwijdert voordat je de vloer gaat oliën.
Heb je een vloer die eerder geolied is? Dan kun je deze na het schuren opnieuw oliën, maar niet lakken. Olie trekt diep in het hout en kun je niet helemaal weghalen door te schuren, waardoor de lak niet goed blijft zitten.
Voordelen van parketlak voor houten vloeren
Parketlak blijft bovenop het hout liggen en vult de nerven van het hout op. Hierdoor is de structuur van het hout minder goed te zien. De lak beschermt de vloer goed tegen vuil en vocht.
- Weinig onderhoud nodig
- Beschermt tegen vocht en vuil
- Beschadigingen moeilijk bij te werken
- Duurder dan vloerolie
Olie voor een natuurlijke uitstraling en makkelijk onderhoud
Vloerolie trekt in het hout en behoudt daarmee de natuurlijke uitstraling van de vloer. De olie laat de nerven en kleur van het hout mooi uitkomen. Ook werk je makkelijk kleine krasjes plaatselijk weg.
- Goedkoper dan parketlak
- Beschadigingen makkelijk bij te werken
- Iedere 2-3 jaar onderhoud nodig
- Kwetsbaarder voor vuil en vocht
Hardwax olie: Combineer bescherming en natuurlijke look
Hardwax olie is een combinatie van was en olie. De olie dringt diep in het hout en laat de natuurlijke kleur en structuur zichtbaar. De was zorgt voor een sterke beschermlaag aan het oppervlak. Zo krijgt de vloer een natuurlijke uitstraling én goede bescherming tegen slijtage en vuil.
- Beschermt tegen vocht, vuil en vlekken
- Beschadigingen makkelijk bij te werken
- De was moet je goed uitpoetsen om vette strepen te voorkomen
- Niet geschikt voor donkere houtsoorten