Boren in tegels
Wil je een badkamerrekje ophangen of een spiegel bevestigen? Dan moet je boren in tegels. Een klus waar zelfs de doorgewinterde klusser frustraties bij krijgt. Maar maak je geen zorgen. Wij leggen uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.
Wil je een badkamerrekje ophangen of een spiegel bevestigen? Dan moet je boren in tegels. Een klus waar zelfs de doorgewinterde klusser frustraties bij krijgt. Maar maak je geen zorgen. Wij leggen uit hoe je dat doet en waar je op moet letten.
Hoe boor ik in tegels?
In deze video laten we je zien hoe je in tegels moet boren. We beginnen met het aftekenen van de contouren van het gat. Daarna demonstreren we hoe je gaten in grote tegels boort. Vervolgens behandelen we het boren van gaten in twee tegels, gevolgd door het slijpen van lastige vormen uit tegels. Als laatste laten we je zien hoe je gaten boort in kleine tegels. Wil je de stappen liever nog rustig nalezen? Lees dan de uitgeschreven stappen hieronder.
Welke type boor heb je nodig om in tegels te boren?
Bij het tegelen zijn er verschillende soorten gaten die je moet boren of uitslijpen. Denk hierbij aan kleine gaten, bijvoorbeeld voor het ophangen van een spiegel, of grotere gaten voor leidingwerk. Kleine gaten kun je boren nadat de tegel al bevestigd is aan de muur. Voor grotere gaten is het nodig om te boren voordat de tegel geplaatst wordt. Voor het boren van tegelgaten kun je geen gewone boor gebruiken. Deze kan namelijk barsten veroorzaken. De volgende boren zijn wel geschikt om in tegels te boren:
Tegelboor
Tegels variëren in hardheid, aangeduid met een getal tussen één (zeer zacht) en tien (zeer hard). Voor zachte tegels (klasse één tot drie) gebruik je een tegel- of glasboor. Je gebruikt een tegelboor om door het glazuur van de tegel heen te boren. Deze boortjes zijn hard en scherp, zodat je soepel door de tegel komt. Ga daarna over op een boor die past bij het materiaal onder de tegel.
Diamantboor
Vanaf hardheidsklasse zes heb je een diamantboor nodig. Deze boor is namelijk zo gehard dat die makkelijk door harde ondergronden heen komt. Een diamantboor past op vrijwel alle gewone boormachines. Heeft de diamantboor een diameter kleiner dan 80 mm? Dan raden we wel een boormachine aan met een toerental van minimaal 1500. Bij diamantboren met een diameter groter dan 80 mm raden we een lager toerental aan van 400 tot 1200 toeren.
Nat- en droogboor
Verder heb je de keuze uit een nat- en droogboor. Bij een natboor werk je met water. Het voordeel hiervan is dat je geen last van stof hebt. De tegel moet wel drogen voordat je ermee kunt werken. Bij een droogboor komt wel stof vrij, waardoor je dit buiten moet doen. Het voordeel is dat je de tegels direct kunt gebruiken. Daarom adviseren wij om voor tegelboren aan de slag te gaan met een droogboor.
Het gat in de tegel aftekenen
Gebruik voor het aftekenen van een tegelgat een rolmaat, een potlood en een winkelhaak. Er zijn twee manieren hoe je het gat kunt aftekenen. Welke methode je kiest is afhankelijk van de boor die je gaat gebruiken. Heb je een boor met een centreerpunt? Dan ga je voor een kruis, zodat je precies in het midden kunt boren. Heb je een boor zonder centreerpunt, zoals een ronde gatenboor? Dan teken je een vierkant af wat precies de maat is van het gat.
Meet met de rolmaat eenvoudig de maat van het te boren gat op.
Teken nu het gat af. Gebruik een stift (niet watervast) op geglazuurde tegels en een potlood op ongeglazuurde tegels.
Grote tegelgaten boren
Het uitboren van grote gaten, voor leidingwerk bijvoorbeeld, doe je vóór het plaatsen van de tegel. Voor het boren van grote tegelgaten zijn er twee handige technieken: een boor met een centreerpunt of een ronde gatenboor:
Boor met centreerpunt
Plaats de boor met centreerpunt precies op het midden het afgetekende kruis.
Boor met een hoog toerental zonder klopstand.
Ronde gatenboor
Boor op het begin schuin en op een hoog toerental. Laat de boor grip krijgen op de tegel en draai hem dan voorzichtig bij. Draai de boor bij zodra je grip hebt. Zo voorkom je dat de boor wegschiet en je tegel beschadigt.
Voor het boren in tegels kun je het best een open tafel gebruiken. Zo blijft de boor niet hangen in de tafel. Heb je geen open tafel? Dan kun je deze ook zelf maken met twee schragen en balken.
Gaten tussen twee tegels boren
Soms moet je weleens een gat boren tussen twee tegels. Voor deze klus heb je een accuboormachine nodig en een diamant droogboor. Hier is hoe je het doet:
Meet de locatie van de leiding zorgvuldig op.
Kies het juiste boortje, iets groter dan de leiding.
Plaats de twee tegels tegen elkaar en markeer het gat met de boorpunt
Schuif de tegels uit elkaar en boor één voor één de gaten.
Begin met het boren schuin en vervolgens zet de boor vlak voor een perfect gat.
Lastige vormen uit tegels slijpen
Het komt weleens voor dat je een lastige vorm uit een tegel moet slijpen, zoals buizen voor een radiator. Om dit te doen gebruik je een haakseslijper, een droogboor, een winkelhaak en een profielmal.
Gebruik een mal om de vorm op te meten. Schuif de mal eenvoudig om de vorm heen en teken deze nauwkeurig over op de tegel.
Pak de droogboor en zet 'm schuin op de tegel. Wanneer je een goede grip hebt, plaats je de boor vlak en boor je het gat uit.
Voor de finishing touch gebruik een haakse slijper. Zo werk je de overgebleven resten netjes weg.
Kleine gaten in tegels boren
Het boren van kleine gaten, voor het ophangen van accessoires, doe je als de tegel al is geplaatst. Voor kleine gaatjes kun je in de voeg boren. Een voeg is namelijk te herstellen, een tegel niet. Wil je toch een gaatje in de tegel boren? Plak dan schilderstape op de plek waar je gaat boren. Dit voorkomt wegslippen. Gebruik voor het boren van kleine gaten in tegels altijd met een diamantboor. Zet de boor nooit op klopstand, want anders zal de tegel barsten. Ook is het goed om het toerental op een lage stand te zetten.
De beste tegelboren
Naast de goede techniek, is het voor het boren in tegels ook belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt. Dit zijn onze favorieten:
Gebruik een open tafel
Voor het boren in tegels kun je het best een open tafel gebruiken. Zo blijft de boor niet hangen in de tafel. Heb je geen open tafel? Dan kun je deze ook zelf maken met twee schragen en balken.