Zwembad onderhoud
Er zijn verschillende manieren om je zwembad te onderhouden. Op deze pagina leggen we je uit wat de verschillen in onderhoud zijn tussen een opblaaszwembad, opzetzwembad en een hottub. Daarbij vertellen we je natuurlijk ook hoe vaak je je zwembad moet schoonmaken mét de beste tips.
Er zijn verschillende manieren om je zwembad te onderhouden. Op deze pagina leggen we je uit wat de verschillen in onderhoud zijn tussen een opblaaszwembad, opzetzwembad en een hottub. Daarbij vertellen we je natuurlijk ook hoe vaak je je zwembad moet schoonmaken mét de beste tips.
Waarom moet je een zwembad schoonmaken?
Als je je zwembad veel gebruikt in de zomer, kan het water vuiler worden door insecten, haren, zonnebrandcrème en bladeren. Daarom is het belangrijk om het zwembad vaak schoon te maken. Zo blijft het water fris en veilig om in te zwemmen. Doe je dit niet, dan kan het water groen worden door algen en bacteriën, wat slecht is voor je gezondheid.
Hoe vaak moet je een zwembad schoonmaken?
Opblaaszwembad
We raden je aan om een opblaaszwembad zonder filterpomp dagelijks schoon te maken met een oppervlaktenet. Ververs het water om de vijf dagen. Een opblaaszwembad met filterpomp en chloortabletten kun je langer laten staan.
Opzetzwembad
Heb je een opzetzwembad met filterpomp? Controleer dan iedere twee weken de chloorwaarde, pH-waarde en alkaliteit met een teststrip.
Hottub
Hottubs worden standaard geleverd met een filterpomp. Deze pomp kan na verloop van tijd niet meer goed werken. Ververs minimaal een keer in de 3 maanden het water. Ongeacht of je vaak in je hottub zit of niet. Het water kan namelijk na verloop van tijd vol zitten met bacteriën en uitgewerkte chemicaliën.
Alles om je zwembad goed te onderhouden
Als je je zwembad goed onderhoudt, kun je er langer van genieten. Bladeren en zonnebrandcrème kunnen het zwembad vies en glad maken. Met de juiste onderhoudsproducten blijft je zwembad schoner, veiliger en hygiënischer, en hoef je het water minder vaak te verversen.
Alles over chloor en pH-waarde
De juiste pH-waarde
De zuurtegraad wordt uitgedrukt in pH-waarde. Als de pH-waarde niet juist is, kan het chloor niet goed zijn werk doen. Een goede pH-waarde ligt tussen de 7,2 en 7,6. Met een teststrip kun je de pH-waarde in jouw zwembad meten. Is de waarde te laag? Gebruik dan pH+ poeder. Is de waarde te hoog? Voeg dan pH- poeder toe.
Hoeveel chloor moet er in een zwembad?
Zodra je pH-waarde op peil is kun je chloor toevoegen aan het zwembadwater. Dit vermindert de kans op bacteriën en algen. Als je voor het eerst chloor in je zwembad doet, kun je chloor shock gebruiken. Dit is geconcentreerd chloor dat snel oplost. Om het chloorgehalte vervolgens op peil te houden, voeg je chloortabletten toe. Die werken het best met een watertemperatuur tussen de 18 en 28 graden. De ideale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 1,5 mg per liter water.
Hoe houd je een zwembad het beste schoon?
Om je opblaaszwembad schoon te houden, is het handig om een schepnet te gebruiken. Hiermee haal je gemakkelijk bladeren en ander vuil uit het zwembad. Voor een groot opblaaszwembad is een filterpomp een goede oplossing. Deze pomp zorgt ervoor dat het water in het zwembad wordt gefilterd. Zo wordt vuil, zoals zand en haren uit het water gefilterd. Bovendien blijft het water in beweging, waardoor schimmels en bacteriën minder kans krijgen. Ben je klaar met zwemmen? Dek je zwembad dan af met een afdekzeil tegen bladeren, insecten en ander vuil.
Een opzetzwembad heeft meestal al een filterpomp die het zwembad schoon houdt, maar je kunt ook chloortabletten gebruiken. Zorg ervoor dat de filterpomp dagelijks minimaal 4-8 uur draait. Het zwemwater moet twee keer volledig door de filter gaan voor een goede reiniging. Bereken hoeveel kubieke meter water in je zwembad past en controleer de capaciteit van de filterpomp. Spoel het papieren filter om de twee dagen af en vervang deze elke twee weken. Een filterpomp met filterbollen reinig je wekelijks en vervang je pas tussen de 2 en 4 jaar.
Al onze hottubs worden geleverd met een filterpomp. Een filterpomp laat je minimaal 4-8 uur per dag draaien. Het zwemwater moet twee keer volledig door de filter gaan voor een goede reiniging. Bereken hoeveel kubieke meter water in je hottub past en controleer de capaciteit van de filterpomp. Spoel het papieren filter om de twee dagen af en vervang deze elke twee weken. Een filterpomp met filterbollen reinig je wekelijks en vervang je pas tussen de 2 en 4 jaar.
Hoe maak ik de bodem van een zwembad schoon?
Heb je last van zand, takjes of ander vuil op de bodem? Je kunt het beste de zwembad bodem schoonmaken met een zwembadstofzuiger. De lange telescoopsteel en wieltjes aan de onderzijde van de bodemstofzuiger maken het makkelijk om de bodem te reinigen. Sluit hem aan op een filterpomp of kies voor een stofzuiger die op batterijen werkt.
Liever het werk uit handen nemen? Gebruik dan een zwembadrobot. Die detecteert het vuil op de bodem en kan dit zelfstandig verwijderen. Zo heb je in een handomdraai een schoon zwembad!
Tip: gebruik een afdekzeil
Ben je klaar met zwemmen? Dek je zwembad dan af met een afdekzeil om insecten, bladeren en ander vuil uit je zwembad te houden.
Voeten vegen
Veeg eerst je voeten af voordat je het water in gaat. Zo voorkom je dat gras en modder in het zwembad terechtkomen.
Gebruik een vlokmiddel
Is het zwemwater groen? Dan zitten er algen in. Die zijn meestal zo klein, dat een filter ze niet uit het water kan halen. Vlokmiddel zorgt ervoor dat kleine algendeeltjes samenkomen tot grotere vlokjes. Zo verwijdert een filter makkelijk de vlokjes uit het zwembad.
pH-waarde en chloor testen na regenwater
Is er regenwater in het zwembad gevallen? Test dan opnieuw je pH- en chloorwaarde. Regenwater kan er namelijk voor zorgen dat deze waardes uit balans raken. Zo kan het zwembadwater na een regenbui er troebel en melkachtig uitzien.