Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu

Raam isoleren

Er gaat een hoop warmte verloren via je ramen terwijl het heel eenvoudig is om je ramen te isoleren. Wij leggen je uit hoe je isolerende raamfolie, tochtstrips en tochtband het beste aanbrengt, wat de verschillen zijn en hoeveel geld je daarmee bespaart. 

Er gaat een hoop warmte verloren via je ramen terwijl het heel eenvoudig is om je ramen te isoleren. Wij leggen je uit hoe je isolerende raamfolie, tochtstrips en tochtband het beste aanbrengt, wat de verschillen zijn en hoeveel geld je daarmee bespaart. 

Bekijk alle tochtwering
raamfolie
Ga snel naar

Ramen isoleren tegen kou

Je kent het wel: de ramen zijn volledig gesloten en de verwarming staat aan, maar toch voel je nog steeds kou op sommige plekken door het huis heen trekken. Zeker in wat oudere huizen is dit een bekend probleem. Het is natuurlijk slim om enkel glas te isoleren, maar ook bij dubbelglas heeft het nog steeds veel voordelen. Er zijn drie simpele manieren om je raam te isoleren: je kunt gebruik maken van isolerend raamfolie, je kunt tochtstrips plaatsen in je kozijn of isolerende gordijnen ophangen. Deze opties leggen we graag hieronder uit.

Tochtstrips of tochtband plaatsen

Met het plaatsen van een tochtstrip of tochtband verhelp je de kou bij ramen en deuren. De tochtstrip vult namelijk de kieren en voorkomt dat koude lucht naar binnen kan en warme lucht naar buiten. Het draagt ook nog eens bij aan een lagere energierekening.

Krijn legt uit hoe je een tochtstrip in je raam aanbrengt, daarbij laat hij ook het verschil zien tussen een tochtstrip en tochtband en hoe je ze beide plaatst in een raam- of deurkozijn. Op die manier isoleer je slim je kozijnen.

Bekijk het stappenplan tochtstrip plaatsen
Tochtstrips of tochtband plaatsen

Ramen isoleren met raamfolie

Het is belangrijk om altijd de juiste raamfolie te gebruiken voor isolatie. Anti-inkijk raamfolie werkt namelijk niet isolerend. En isolerende raamfolie is doorzichtig daar heb je niets aan om gluurders buiten te houden. Isolerende raamfolie is een dunne, onzichtbare laag die je op je ramen aanbrengt om de isolatie te verbeteren. Het werkt als een soort extra glaslaag. De folie is daardoor energiebesparend, beschermt tegen kou en voorkomt vervelende condensatie op de ramen.

Let op: raamfolie kun je alleen aanbrengen op enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas. Dit type glas heeft namelijk al een warmtereflecterende laag. En als je isolerende raamfolie erop plakt, kunnen er thermische breuken in het glas ontstaan. (Bron: Milieu Centraal)

Tip: wil je weten of je HR of HR++ glas hebt? Bekijk dan de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR? Dan is het HR of HR++ glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR? Dan is het meestal dubbel glas.

raam met raamfolie en plant

Duurzaam voor milieu én portemonnee

Op milieucentraal staat aangegeven dat je met isolerende raamfolie over enkel glas jaarlijks ongeveer €13 per vierkante meter (13 gasbesparing) kan besparen. Op dubbel glas bespaar je zo’n €3,90 per vierkante meter (3,9 gasbesparing) per jaar.

Hoe breng je isolerend raamfolie aan?

Het aanbrengen van isolerend raamfolie gaat iets anders te werk dan anti-inkijk folie. Wil je weten hoe je het beste anti-inkijkfolie plaatst? Bekijk dan het stappenplan statische raamfolie aanbrengen. Hieronder leggen we je in een paar stappen uit hoe je isolerende raamfolie aanbrengt.

Stap 1 | Raam reinigen en ontvetten

Reinig het raam grondig en maak deze vetvrij. Gebruik hiervoor een ontvetter en een schone doek. Zo blijft de folie beter hechten en heb je geen last van vuil dat eronder kan blijven zitten.

 

Stap 2 | Raamfolie op maat knippen

Meet vervolgens de lengte van het raam en knip de raamfolie op maat met een schaar. Reken hierbij 1 à 2 centimeter extra zodat de folie breed genoeg is.

Stap 3 | Dubbelzijdige tape aanbrengen

Plak de dubbelzijdige tape op het kozijn zo dicht mogelijk tegen de binnenrand voor een net eindresultaat. Haal de beschermlaag van de tape en plak de folie vast. 

 

Stap 4 | Folie verwarmen

Gebruik een föhn om de folie strak te spannen voor een mooier eindresultaat. Herhaal dit eventueel een dag later om de folie helemaal strak te trekken.

 

Stap 5 | Randen afwerken

Snijd de overtollige raamfolie langs de zelfklevende tape af met een schuifmes. 

Stappenplan raamfolie aanbrengen

Zo breng je makkelijk isolerende raamfolie aan!

Hiermee isoleer jij makkelijk je ramen

Wist je dat je met Praxis Plus 10% korting* krijgt op artikelen die je helpen te verduurzamen? Je herkent onze duurzame artikelen aan het groene icoon met het euroteken erin. Bekijk de voorwaarden en meer informatie op onze duurzaam pagina.

Isoleer je ramen met gordijnen

Met een isolerend gordijn zorg je ervoor dat het binnen lekker warm blijft als het buiten koud is. Het houdt ook de warmte buiten als het zomer is. Het gordijn heeft een extra laag die helpt om de temperatuur in de kamer te reguleren. Hierdoor bespaar je energie en voelt het binnen fijner aan.

Bekijk alle isolerende gordijnen Komt er veel tocht van je voordeur af? Hang dan ook hier een isolerend gordijn op. Vooral bij bovenwoningen waar een trapgat niet verwarmd wordt zijn dit slimme manieren om de kou buiten te houden. Of koop een brievenbusborstel. Deze plaats je aan de binnenkant van de brievenbus. Als je de brievenbusklep sluit, zorgt deze borstel ervoor dat er geen koude lucht of tocht van buiten naar binnen kan komen. Hierdoor blijft het binnen lekker warm en bespaar je energie.

Meer over isoleren

Stappenplan

Hoe isoleer ik een muur?

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten