Kit verwijderen: Zo doe je dat eenvoudig en snel
Wil je oude kit vervangen? Of het nu gaat om siliconenkit, acrylaatkit of beglazingskit, wij leggen uit hoe je dit eenvoudig doet. Van de juiste methodes tot handige tools en tips voor een perfect resultaat.
Klaar met verwijderen? Ontdek ook ons stappenplan voor het netjes aanbrengen van nieuwe kit!
Wil je oude kit vervangen? Of het nu gaat om siliconenkit, acrylaatkit of beglazingskit, wij leggen uit hoe je dit eenvoudig doet. Van de juiste methodes tot handige tools en tips voor een perfect resultaat.
Klaar met verwijderen? Ontdek ook ons stappenplan voor het netjes aanbrengen van nieuwe kit!
Soorten kit en hun uitdagingen
Kit is onmisbaar in huis: het dicht naden en kieren af, voorkomt vochtproblemen en geeft je interieur een strakke afwerking. Maar soms moet je oude kit vervangen.
Je hebt bijvoorbeeld last van schimmel of de kit laat los. Ook kan het voorkomen dat de kit na verloop van tijd wat minder mooi is geworden. Gelukkig is het verwijderen van kit een eenvoudige klus. Voordat je aan deze klus begint, leggen wij je eerst uit welke verschillende soorten kit je in huis tegenkomt.
Siliconenkit is schimmel- en waterbestendig, elastisch en kan goed tegen extreme temperaturen. Siliconenkit zie je dan ook vaak in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.
Siliconenkit verwijderen kan vragen oproepen. Hoewel het niet de lastigste kit is om te verwijderen, is de juiste aanpak belangrijk. Vooral bij schimmel is grondige verwijdering belangrijk om te voorkomen dat deze zich verspreidt naar de nieuwe kit.
Acrylaatkit kun je makkelijk overschilderen. Daarom vind je deze kit vaak op plaatsen waar de kit verborgen moet worden, zoals op hout. Deze kit gebruik je vooral voor het afdichten van naden en kieren in houtwerk, muren en plafonds.
In tegenstelling tot siliconenkit hoef je acrylaatkit niet altijd te verwijderen. In veel gevallen is het bijwerken van acrylaatkit namelijk voldoende. Wil je de kit toch graag verwijderen? Dan raden we je aan om een afbreekmes te gebruiken.
Beglazingskit hecht goed aan glas en hout. Deze kit wordt dan ook vooral gebruikt voor het plaatsen en afdichten van glas in houten raamkozijnen.
Het is belangrijk om beglazingskit snel te vervangen. Waarom? Omdat deze kit bijdraagt aan de isolatie van je huis. Als de kit loslaat of er schimmel op komt, dan kan er koude lucht je huis binnenkomen via kieren. Ook krijgt vocht de kans om in je raamkozijnen te komen. En dat leidt tot houtrot.
Kit verwijderen op 2 manieren
Of je nu te maken hebt met siliconenkit, acrylaatkit of beglazingskit, al deze soorten kit verwijder je op dezelfde manier. Heb je je ooit afgevraagd hoe je kit het gemakkelijkst verwijdert? Dit kan op verschillende manieren, zoals met wasbenzine of met een kit verwijderaar. Wij leggen uit hoe je kit op 2 manieren verwijdert:
Met een kit verwijderaar
Met aceton
1. Kit verwijderen met een kit verwijderaar
De makkelijkste manier om kit te verwijderen is met een kit verwijderaar. Binnen een paar minuten kun je de oude kit weghalen van verschillende ondergronden, zoals glas, tegels, hout en kunststof. Dit is hoe het werkt.
Stap 1 | Uitsnijden van overtollige kit
Snijd eerst een groot deel van de kit weg met een mesje. Probeer zo dicht mogelijk langs het oppervlak te snijden.
Stap 2 | Insmeren van kitresten met kitverwijderaar
De kitresten die overblijven smeer je met een kwastje in met een kit verwijderaar.
Stap 3 | Kitverwijderaar laten intrekken
Laat de kit verwijderaar 10 tot 15 minuten intrekken. Hoe lang dit moet verschilt per product. Bekijk de verpakking en houd deze tijd aan.
Stap 4 | Kit verwijderen
Na de aangegeven tijd kun je de week geworden resten makkelijk verwijderen met een spatel. Gaat dit nog niet makkelijk? Verleng dan de inwerktijd.
2. Kit verwijderen met aceton of wasbenzine
Een andere manier om je kit of kitresten te verwijderen, is met wasbenzine of nagelakremover. Zorg voor een goed geventileerde ruimte voordat je aan de slag gaat en gebruik handschoenen.
Aceton en wasbenzine ruiken namelijk best sterk en zijn niet goed voor de huid. Volg ook altijd de instructies en waarschuwingen op de flessen goed op en vermijd open vuur of vonken in de buurt tijdens het gebruik.
Stap 1 | Verwijder losse kit
Gebruik een scherp mesje om zoveel mogelijk van de losse kit te verwijderen.
Stap 2 | Kit weken
Breng een kleine hoeveelheid aceton of wasbenzine aan op een doek of een wattenstaafje en breng dit aan op de resterende kit. Laat het een paar minuten weken om de siliconenkit, acrylaatkit of beglazingskit te verzachten.
Stap 3 | Kit verwijderen
Gebruik opnieuw het scherpe mes om de zachte kit voorzichtig weg te schrapen. Werk langzaam en voorzichtig om beschadiging van het oppervlak te voorkomen.
Stap 4 | Reinig het oppervlak
Nadat je de meeste kit hebt verwijderd, reinig je het oppervlak met een doek en wat aceton of wasbenzine om eventuele resterende sporen van de kit te verwijderen.
Stap 5 | Spoelen en drogen
Spoel het gereinigde oppervlak grondig af met water om eventuele overgebleven aceton of wasbenzine te verwijderen. Laat het oppervlak volledig drogen voordat je nieuwe kit aanbrengt.
Onze beste kit verwijderaars
Ga jij aan de slag met het verwijderen van kit? Gebruik dan een van onze beste kit verwijderaars.
Veelgestelde vragen over kit verwijderen
Zo breng je nieuwe kit aan
Heb je de oude kit verwijderd en ben je klaar om nieuwe aan te brengen? Perfect! In deze video leggen we uit hoe je dit doet.
Verwijder oude kit en kies een passende kleur. Snijd de kitspuit schuin af, vul de naad volledig en houd het pistool in een hoek van 45 graden. Spray afwasmiddel op de kitnaad en strijk glad met een kitplaatje. Werk af met een ingespoten vinger en verwijder overtollige kit.
Handige tips:
Begin onderaan om druipen te voorkomen
Gebruik afwasmiddel om de kit glad en schoon af te werken
Naar stappenplan afkitten met siliconenkit
Aan de slag met nieuwe kit
Ga je nieuwe kit aanbrengen? Dit zijn onze beste kit producten.