Bouwdepot: hoe werkt het en wat is het?
Als je je huis gaat verbouwen of verduurzamen komen daar waarschijnlijk hoge kosten bij kijken. Deze kosten kun je financieren uit een bouwdepot. Wij leggen uit hoe een bouwdepot werkt, wat je er wel en niet uit kunt betalen en hoe het bij ons mogelijk is om via een bouwdepot te betalen.
Als je je huis gaat verbouwen of verduurzamen komen daar waarschijnlijk hoge kosten bij kijken. Deze kosten kun je financieren uit een bouwdepot. Wij leggen uit hoe een bouwdepot werkt, wat je er wel en niet uit kunt betalen en hoe het bij ons mogelijk is om via een bouwdepot te betalen.
Wat is een bouwdepot?
Met een bouwdepot leen je extra geld, bovenop je hypotheek, dat op een aparte rekening komt te staan speciaal voor het financieren van de verbouwing.
Het geld in het bouwdepot wordt dus niet aan jou uitgekeerd, maar rechtstreeks aan bijvoorbeeld een projectontwikkelaar, aannemer of klusjesman. Naarmate de bouw of verbouwing vordert, blijft er dus steeds minder geld in het bouwdepot over. Aan het einde is het depot leeg is en tegelijkertijd de verbouwing klaar. Over het bedrag dat in het bouwdepot staat, wordt rente vergoed.
Hoe werkt een bouwdepot?
Een bouwdepot aanvragen
Maak een lijst met alle plannen en kosten voordat je een bouwdepot aanvraagt. Een bouwdepot kun je namelijk niet verhogen als de verbouwing gestart is. Vraag ook na bij de hypotheekverstrekker of jouw plannen wel via het bouwdepot gefinancierd mogen worden.
Hypotheekverstrekkers hebben geen standaard voorwaarden. Er kan verschil zitten per verstrekker wat je uit een bouwdepot mag betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Geld opnemen uit een bouwdepot
Wanneer je een rekening of bon van een aannemer krijgt, kun je deze op twee manieren uit je bouwdepot betalen:
De bon of rekening rechtstreeks naar de hypotheekverstrekker sturen, zodat zij het bedrag overmaken naar de aannemer of het bedrijf waar je de producten koopt.
Het bedrag eerst zelf betalen en de factuur daarna declareren. Het bedrag wordt dan teruggestort op de rekening waarmee je de hypotheeklasten betaalt.
Omdat een bouwdepot verschillende belastingvoordelen met zich mee kan brengen, is het van belang dat je de bonnetjes en facturen goed bewaart. De Belastingdienst kan hier namelijk naar vragen.
Wat zijn de regels van een bouwdepot?
Uit een bouwdepot mag je klussen en verbouwingen betalen die de waarde van je huis verhogen. Vaak zijn dat aanbouwen of verbouwingen die ‘vastzitten’ aan het huis en die je niet kan meenemen wanneer je gaat verhuizen. Denk aan het verduurzamen van je woning met isolatiemateriaal of het plaatsen van zonnepanelen.
De voorwaarden voor het bouwdepot verschillen wel per geldverstrekker. Lees daarom altijd de offerte en de voorwaarden goed door.
Dit mag je wel betalen uit en bouwdepot | Dit mag je niet betalen uit een bouwdepot |
---|---|
Uitbreiding van het huis, zoals een uitbouw of dakkapel | Meubels |
Vervanging van kozijnen, ramen of deuren | Raambekleding |
Vloeren die aan het huis vastzitten, zoals parket, tegels en gietvloeren | Behang |
Onderhoudsschilderwerk en verf | |
Zonnescherm aan de buitenkant, op maat gemaakt en die in het huis verankerd zit | |
Asbestverwijdering bij verbouw of verbetering | |
Zonnepanelen |
Let op: de voorwaarden voor het bouwdepot verschillen per geldverstrekker. Lees daarom altijd de offerte en de voorwaarden goed door.
De hoogte van je bouwdepot
Een bouwdepot vraag je aan bij je hypotheekverstrekker. Het bouwdepot wordt namelijk onderdeel van de hypotheek. Het bedrag dat je extra mag lenen voor een bouwdepot, hangt af van de taxatiewaarde van het huis na de toekomstige verbouwing. Want een bouwdepot kun je alleen aanvragen als het de waarde van het huis verhoogt.
Het bedrag van je bouwdepot wordt opgeteld bij je hypotheek. De aflossing hiervan wordt bij je maandelijkse hypotheeklasten geteld. Een bouwdepot heeft een looptijd van twee jaar. Na deze twee jaar mag je geen verbouwingen meer financieren uit het bouwdepot. Staat er nog een bedrag open na twee jaar of na voltooiing van de verbouwing? Dan wordt dit van je hypotheek afgehaald.
Bouwdepot bij nieuwbouw
Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, is de hypotheek als het ware al een bouwdepot. Hieruit wordt de grond en de bouw van de woning betaald. Tijdens de overdracht bij de notaris betaal je eerst de grond waarop gebouwd wordt.
Het resterende deel van de hypotheek komt in een bouwdepot terecht, ook wel een nieuwbouwdepot genoemd. Hieruit betaal je de bouw van de woning in termijnen en de rekeningen van de aannemer. Ook het meerwerk aan de woning, zoals de aanleg van een tuin, erfafscheiding en bestrating kunnen (deels) worden meegefinancierd.
Verder gelden dezelfde regels als wanneer je bestaande bouw hebt: alles wat vastzit mag uit het bouwdepot, alles wat meegenomen kan worden bij een verhuizing niet.
Bouwdepot via Praxis
Bij Praxis is het mogelijk om via een bouwdepot te betalen. Wanneer je producten bij ons wilt kopen voor de verbouwing, handelen wij het financiële gedeelte af met je hypotheekverstrekker. Dit zijn de stappen:
Kom naar een van onze winkels bij de servicebalie en geef aan dat je producten wilt aanschaffen via een bouwdepot.
Een winkelmedewerker maakt een offerte met daarop alle benodigde producten en de prijzen daarvan.
Hiermee ga je naar jouw hypotheekverstrekker, die rechtstreeks aan Praxis betaalt vanuit jouw bouwdepot.
Wij zorgen er dan voor dat alles besteld en bij elkaar gepakt wordt.
Wanneer alles klaarstaat en de betaling is gedaan, word je gebeld en kun je de producten op komen halen of (tegen betaling) leveren.