Hoe verzorg ik een Ficus Benjamina?
De Ficus Benjamina, een trouwere plant kun je je niet wensen. Deze plant heeft weinig verzorging nodig. Lees hier wat je kan doen om je Ficus Benjamina het mooist te houden!
De Ficus Benjamina, een trouwere plant kun je je niet wensen. Deze plant heeft weinig verzorging nodig. Lees hier wat je kan doen om je Ficus Benjamina het mooist te houden!
De Ficus Benjamina, ook wel de waringin of treurvijg genoemd, is een populaire kamerplant en kent verschillende cultivars die variëren van kleur, textuur en grootte. Heb je deze kamerplant in huis, dan heb je er een trouwe huisgenoot bij: ze houdt niet van verandering van leefomstandigheden, gedijt prima op zichzelf en gaat tientallen jaren mee. Qua verzorging is dit een makkelijk te onderhouden kamerplant. Al dien je wel op een paar dingen te letten:
Water
Een flinke slok water, daar houdt de Ficus Benjamina wel van! In de winter iets minder dan in de zomer, dat wel. De potgrond goed vochtig houden maar niet al te nat, want ze houdt liever van iets te droge grond dan een te natte grondlaag. Ook geeft ze de voorkeur aan kalkarm water. In hard leidingwater zit relatief meer kalk dan in regenwater of grondwater. En tot slot: niemand houdt van een koude douche, de Ficus Benjamina ook niet. Water op kamertemperatuur is waar ze het liefst in staat.
Geef je Ficus Benjamina een flinke slok water
Voeding
In de zomer kun je vloeibare plantenvoeding aan het water toevoegen om de groei te stimuleren. In de winter hoef je dit niet te doen, dat is niet goed voor de wortels.
In de zomer kun je vloeibare plantenvoeding aan het water toevoegen om de groei te stimuleren. In de winter hoef je dit niet te doen, dat is niet goed voor de wortels.
Bladuitval
Deze kamerplant laat het duidelijk merken zodra haar iets niet bevalt. Ze verliest al snel haar mooie groene bladeren als je iets veranderd aan de standplaats, hoeveelheid licht of luchtvochtigheid. Ook het verpotten of de hoeveelheid water (te veel of juist te weinig) kunnen voor bladverlies zorgen. De Ficus Benjamina is krachtig genoeg om in de meeste gevallen volledig op eigen kracht te herstellen. Mocht het geval zijn dat ze helemaal geen bladeren meer heeft en dus kaal is geworden, snoei dan helemaal terug.
Standplaats
De Ficus Benjamina dankt haar roots aan het tropisch regenwoud en laat dit duidelijk in haar persoonlijkheid naar voren komen. Bij temperaturen onder de 15 graden heeft ze het al snel onaangenaam koud en verliest ze haar prachtig groene bladeren.
Een plekje in de woonkamer waar veel natuurlijk licht staat (uit de volle zon) is ideaal voor deze kamerplant. Nog even een klein detail: verplaats de Ficus Benjamina niet van kamer naar kamer want ze is erg onwennig.
Verpotten
Als de Ficus Benjamina in de lente aan haar groeispurt begint, is het tijd om te verpotten. Ze neemt graag de ruimte om goed te kunnen groeien maar verplaats haar niet in een al te grote pot, want dat is niet nodig. De wortels zullen immers niet al te lang worden. Gebruik voedselrijke potgrond en ze zit er weer lekker bij.
Snoeien
Iedere plant houdt wel van een beetje extra verzorging. Wie niet? Snoeien zorgt ervoor dat je kamerplant een volle vorm krijgt en er lekker van opknapt. Als je niet snoeit, groeien takken met snelle vaart de lucht in en ontwikkelen ze minder bladeren.
De Ficus Benjamina kun je het beste snoeien in de lente, vlak voor de groeispurt. Knip de zijtakjes mooi gelijk en snoei ieder jaar de kroon terug. Wil je haar een hele nieuwe metamorfose geven? Als je haar een flinke knipbeurt geeft, let er dan wel op dat je de kluit ook iets kleiner maakt.
Tip: Ben je bezig met snoeien, leg dan van tevoren enkele kranten op de grond. De Ficus Benjamina produceert een soort melksap dat schadelijk kan zijn voor je vloer.