Leestijd
5 minuten
Delen
Schilderklus

De 4 meest gestelde vragen over je schilderklus

Waar begin je en hoe pak je de schilderklus aan? Lees hier het antwoord op de 4 meestgestelde vragen over een schilderklus. Zo ga jij voorbereid aan de slag!

Waar begin je en hoe pak je de schilderklus aan? Lees hier het antwoord op de 4 meestgestelde vragen over een schilderklus. Zo ga jij voorbereid aan de slag!

 

Vraag 1. Wanneer moet je een muur voorstrijken?

De ondergrond van een muur of plafond bepaalt wanneer voorstrijk nodig is. Een onbehandelde ondergrond – dat is een ondergrond die nog nooit is geverfd – moet je altijd voorstrijken. Maar ook muren en plafonds die sterk zuigen kun je beter voorbehandelen, zoals deze:

  • Onbehandelde muren of plafonds van een nieuwbouwwoning

  • Muren van kalkzandsteen

  • Binnenmuren die zijn gemetseld met Poriso

  • Muren van cellenbeton

Wil je testen of een ondergrond sterk zuigend is? Veeg met een natte doek of spons langs de muur of het plafond en kijk of het vocht snel wordt opgenomen. Is dat zo? Dan moet je voorstrijken.

Ga je voorstrijken en wil je weten hoe je dat het best kunt doen? Bekijk dan ons stappenplan voorstrijk aanbrengen eens. Want daar vertellen we precies wat je nodig hebt voor deze klus en hoe je een mooi en egaal resultaat krijgt. Belangrijk is dat de muur of het plafond goed droog is voordat je begint met verven. Hoe lang moet voorstrijk drogen? Dat verschilt per soort, maar gemiddeld is voorstrijk na zes uur droog.

En dan begint het leukste werk: je kunt gaan verven! Maak altijd een lijstje met benodigdheden zoals afplaktape, kwasten, rollers en afdekfolie. Bepaal ook welke soort verf je gaat kopen. En hoeveel. Hier geven we tips hoe je uitrekent hoeveel verf je nodig hebt, dan koop je nooit te weinig en vooral niet te veel.

 

 

Vraag 2. Hoe kan ik het beste schilderstape verwijderen?

Een van de belangrijkste hulpmiddelen bij verven en schilderen is goede afplak- en schildertape. Schilderstape zorgt er namelijk voor dat je strak en netjes schildert zonder dat de verf op ongewenste plekken terechtkomt. Hartstikke handig dus. Maar voor het beste resultaat moet je het wel op een goede manier aanbrengen en verwijderen. Hoe je dat doet en wanneer je schildertape verwijderen kunt, lees je hieronder.

Zo kun je schilderstape aanbrengen:

  • Maak het dan grondig schoon met ontvetter

  • Laat alles goed drogen

  • Breng het schilderstape aan door het langs de randen aan te drukken met je vinger

Zo kun je schilderstape verwijderen

  • Verwijder schilderstape direct na het schilderen

  • Trek schilderstape altijd schuin weg: dan voorkom je schade aan je schilderwerk

 

Tip: Ontdek in deze toffe Weekend Make-Over hoe stylist Souraya creatief aan de slag gaat met schilderstape tijdens haar verfklus in Gelderland!

 

 

Vraag 3. Hoe bewaar ik kwasten en verfrollers tijdens het verven?

Niet elke schilderklus is in een dag klaar. Omdat het zonde is om elke een nieuwe verfkwast of lakroller te gebruiken, moet je ze schoonmaken en bewaren. Wil je gebruikte verfkwasten bewaren? Of een verfroller? Hier lees je hoe je dat snel en zo milieuvriendelijk mogelijk doet.

Verfkwasten bewaren Als je de kwasten binnen een paar dagen weer gebruikt, maak je ze het best schoon door ze af te vegen aan de rand van het verfblik. Komt er bijna geen verf meer af? Dan kun je ze (luchtdicht) bewaren in huishoudfolie of in een pot met water. Wil je de kwasten voor een langere tijd bewaren? Zet ze dan in een kwastinette – dat is een luchtdichte bewaarbak voor kwasten – met wat lijnolie. Een verfroller bewaren Een verfroller bewaar je hetzelfde als een kwast. Ben je van plan hem snel te gebruiken? Reinig de gebuikte verfroller dan door hem schoon te rollen over een stuk karton. Zet hem in een pot met water of wikkel hem in wat huishoudfolie. En verfrollers blijven ook lang goed als je ze in rauwe lijnolie bewaart. Maar let op: gebruik je lijnolie in combinatie met een doek? Leg de doek dan altijd in een emmer met ruim water of hang hem goed uit. En berg hem nooit op als een prop, want dan dan de doek spontaan ontvlammen. Zo, je weet nu alles over  hoe je rollers en kwasten bewaart. Maar hoe maak je die het best schoon?

Bekijk onze verfkwasten- en rollers

Vraag 4. Hoe maak ik het beste kwasten en verfrollers schoon?

Als je een verfkwast of verfroller wilt bewaren moet je die eerst schoonmaken. Ze gaan daardoor langer mee en dat is natuurlijk fijn voor je portemonnee. Je kwasten afspoelen onder de kraan is geen goed idee, want dat is slecht voor het milieu. Je kunt het beter zo doen:

Verfkwasten schoonmaken Heb je binnen geschilderd of geverfd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk verf op waterbasis gebruikt – acrylverf bijvoorbeeld. De beste manier om je verfkwast schoon te maken is dan zo:

  • Veeg de kwast af aan de rand van het verfblik

  • Vul een glazen pot met kraanwater

  • Week de kwast 1 tot 2 uur in dit water

  • Droog de kwast af met een oude doek

  • Ruim hem droog op

  • Bewaar de pot met water voor je volgende klus

Is je kwast toch hard geworden? Geen probleem, want harde kwasten schoonmaken kan ook. Klop de haren eerst los met een hamer, smeer de haren in met groene zeep en laat de kwast zo 24 uur liggen. Daarna spoel je de kwast uit met kokend water met wat soda. Een verfroller schoonmaken Omdat muurverf bijna altijd op waterbasis is, kun je een muurverfroller op dezelfde manier schoonmaken als een verfkwast. Zie daarvoor de stappen hierboven. Heb je verf op terpentinebasis gebruikt? Dan moet je het anders aanpakken. Want een verfroller met terpentine schoonmaken doe je namelijk zo:

  • Doe wat terpentine of ontvetter in een glazen pot

  • Verdun dat met water

  • Doe de verfroller in het mengsel

  • Druk de kwast tegen de zijkant van de pot aan

  • Laat het ongeveer 2 weken zo staan

  • Haal de verfroller uit de pot en droog hem af met een oude doek

  • Bewaar het mengsel voor je volgende verfklus Heb je verf over? Tips over wat je met overgebleven verf kunt doen hebben we natuurlijk ook.

 

We hopen dat je alle informatie hebt gevonden die je zocht. Heb je nog vragen of wil je onze verf en ons schildermateriaal in het echt zien? Kom dan langs bij een van onze winkels bij je in de buurt!

Meer over verf

Kwasten en verfrollers schoonmaken

klustip

Kwasten en verfrollers schoonmaken

Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN
Menu
NaN

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2025 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten